Kalácskoszorú – tojásmentes recept
Eredetileg fonott kalácsot terveztem, de fonott kalácsot bárki tud csinálni – nyilván rajtam kívül :), így aztán módosította erre a csavart kalácskoszorúra. A két tésztacsíkot egyszerűbb kezelni és ha megfelelő nagyságú tortagyűrűbe rakjuk, nem kel mindenfelé, hanem szépen kör alakú marad.
A tészta külső részém van meg mit javítanom, hogy egyenletes legyen, a belseje viszont kifejezetten jól sikerült.
Kalácskoszorú – Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
4 ek cukor
1 ek kakaópor
Kalácskoszorú – Elkészítés:
Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A liszttel és a vajjal az élesztős tejet alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk.
Ha kakaós részt is szeretnétek, akkor az tészta feléhez a liszttel együtt keverjétek hozzá a kakaóport is.
Konyharuhával letakarva kb egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Majd 2 kalácshoz 4 részre osztjuk a tésztát (fehérből 2 adag, kakaósból 2 adag.)
Hosszabb hurkákat formázunk belőlük, a hurka egyik végét összenyomkodjuk és egymáson átvetve összetekerjük. A két véget összzekapcsoljuk, sütőpapíros tepsire tesszük. Nekem volt pont akkora csatos tortaformám, mint a koszorú, így azt szépen a koszorú köré tettem, így megtartotta a formáját sütés közben is.
Megkenjük tejjel a tetejét (vagy aki nem tojásallergiás, az kenje meg tojással, szebb lesz).
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás: http://splitinapok.blogspot.hu/2013/07/fonott-kalacs.html
You must be logged in to post a comment.