Kalácskoszorú – tojásmentes recept

Kalacskoszoru tojasmentes

 

Eredetileg fonott kalácsot terveztem, de fonott kalácsot bárki tud csinálni – nyilván rajtam kívül :), így aztán módosította erre a csavart kalácskoszorúra. A két tésztacsíkot egyszerűbb kezelni és ha megfelelő nagyságú tortagyűrűbe rakjuk, nem kel mindenfelé, hanem szépen kör alakú marad.

A tészta külső részém van meg mit javítanom, hogy egyenletes legyen, a belseje viszont kifejezetten jól sikerült. 

 

Kalácskoszorú – Hozzávalók:

3 dl tej

3 dkg élesztő

50 dkg liszt

5 dkg olvasztott vaj

4 ek cukor

1 ek kakaópor

 

Kalácskoszorú – Elkészítés:

Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A liszttel és a vajjal az élesztős tejet alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk.

Ha kakaós részt is szeretnétek, akkor az tészta feléhez a liszttel együtt keverjétek hozzá a kakaóport is.

Konyharuhával letakarva kb egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Majd 2 kalácshoz 4 részre osztjuk a tésztát (fehérből 2 adag, kakaósból 2 adag.)

Hosszabb hurkákat formázunk belőlük, a hurka egyik végét összenyomkodjuk és egymáson átvetve összetekerjük. A két véget összzekapcsoljuk, sütőpapíros tepsire tesszük. Nekem volt pont akkora csatos tortaformám, mint a koszorú, így azt szépen a koszorú köré tettem, így megtartotta a formáját sütés közben is.

Megkenjük tejjel a tetejét (vagy aki nem tojásallergiás, az kenje meg tojással, szebb lesz).

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Kalacskoszoru tojasmentes

Kalacskoszoru tojasmentes

 

 

Forrás: http://splitinapok.blogspot.hu/2013/07/fonott-kalacs.html