Bombasiker a lejárt élelmiszereket árusító bolt

lejart szavatossagu elelmiszer

 

Te mit teszel a lejárt szavatosságú élelmiszerrel? Kidobod rögtön vagy megvizsgálod és esetleg felhasználod?

Dániában hatalmas sikere van a már 2. üzletét megnyitó Wefoodnak, amely kifejezetten lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket árusít.  

A lejárt élelmiszereket helyi üzletek, gyártók és forgalmazók ajánlják fel, amelyet a Wefood munkatársai összegyűjtenek, önkéntesek külső, illat és íz alapján bevizsgálják, hogy fogyasztható-e és ha úgy találják, megy a bolt polcaira. A dán törvények erre lehetőséget adnak, ha egyértelműen fel van tüntetve a lejárati dátum, illetve nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra. Körülbelül féláron lehet hozzájutni az ételekhez, az így keletkezett jövedelmelmet pedig jótékony célokra fordítják. Így az élelmiszerpazarlás is csökkenthető, illetve a szegényebb réteg is megengedhet magának több mindent. Persze nem érdemes ide szervezni a heti nagybevásárlást, mert szerencse kérdése, hogy éppen mit lehet megvásárolni – azt, amiből éppen felesleg van.

Lejart szavatossagu elelmiszer

 

A magyar jogszabályok ezt jelenleg nem engedélyezik, a lejárt szavagosságú ételeket árusító boltokat keményen megbüntetik. A NÉBIH-nél lehet bejelenteni, ha ilyesmit tapasztalunk, amit ők 48 órán belül kivizsgálnak.

Nebih lejart szavatossagu etel

Pedig az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett szavatossági idő nem azt jelenti, hogy utána már biztosan nem jó, hanem hogy addig az időpontig a gyártó garantálja, hogy biztosan jó. Sok élelmiszer fogyasztható tehát a szavatossági idő lejárta után is, de csak megfelelő tárolás esetén.

A kenyér a szavatossági idő lejárta után 1-2 napon belül el kell fogyasztani. Az étolaj megfelelő tárolás esetén 3 hónapon belül még felhasználható. Ha a tejtermék (joghurt, túró, tejföl, tej, tejszín) még nincs felbontva, és nemrég járt le, szagoljuk meg, esetleg kóstoljunk bele. Általában még 1 héttel a szavatossági idő lejárta után is élvezhető. A piacon vásárolt pasztőrözetlen tej és tejtermékek kényesebbek mint a boltban kaphatók. Az előrecsomagolt húsok, illetve halak csomagolásán olvasható fogyaszthatósági dátumot szigorúan be kell tartani. Kizárólag frissen darált húst vásároljunk, amelyet otthon még a vásárlás napján fel kell dolgozni vagy le kell fagyasztani. Konzervek, befőttek esetében a megadott dátumnál néhány hónappal tovább biztosan eltarthatóak. A gomba gyorsan romló élelmiszer, oda kell figyelni a lejárati időre. A dobozos tojás a feltüntetett dátum után 1-2 napig fogyasztható. A tartós élelmiszerek közül a cukor és a só sokkal tovább eltartható, mint ahogy azt a csomagoláson jelzik. Ugyanez vonatkozik a tésztafélékre, gabonatermékekre is – kivéve a rizst. Az alkoholos italokat – különösen a 10 százalékos alkoholtartalmúaknál erősebbeket és a borféléket – is tovább lehet tárolni mint a címkén látható, de természetesen csak felbontás nélkül.

Mit gondolsz, itthon is sikeres lenne egy ilyen üzlet? (Persze ha eleve nem trükköznének egyes boltok a szavatossági idők átírásával…) Te vásárolnál ilyen helyen?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevelért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

https://fogyasztovedelem.hu/Varia_x/hirek02.htm

https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/27/food-waste-denmark-buy-expired-produce-copenhagen-wefood

http://444.hu/2016/11/27/oriasi-siker-a-dan-szupermarket-ahol-csak-lejart-szavatossagu-etelt-kapni2 thoughts on “Bombasiker a lejárt élelmiszereket árusító bolt”