Egyél ronda zöldségeket!

Ronda zoldseg

 

Ha a boltban a fenti zöldségeket látod a szép, csillogó fényű, szimmetrikus társaik mellett, melyiket választod? Az emberek nagy része – és nem hazudok, én is – a „szebbet”. Pedig a másiknak sincs semmi baja, csak kissé deformált.

Felmérések szerint a világon megtermelt zöldségek és gyümölcsök 40 %-a kerül a szemétbe, csak azért, mert nem tökéletes a kinézetük. Tavalyi adat szerint ez 5,4 milliárd kg-nyi élelem! Közben pedig rengetegen éheznek.

2014-ben a francia Itermarché élelmiszerlánc kezdett el ez ellen tenni valamit, mégpedig úgy, hogy a „szép” és a „csúnya” narancsokból is narancsleveket facsartak, amiket aztán megkóstoltattak a bekötött szemű vásárlókkal. Meg kellett tippelniük, hogy melyik lé melyikből gyümölcsből származik, de nyilvánvalóan nem tudtak különbséget tenni. Ennek az volt az üzenete, hogy a szépséghibás gyümölcs ugyanolyan finom, benne van ugyanúgy a tápanyag és vitamin is. Ez az akció annyira jól sikerült, hogy az első 2 nap alatt 1,2 tonna csúnya zöldséget-gyümölcsöt adtak el.

ronda zoldseg

Azóta több élelmiszerlánc is felismerte, hogy működik a dolog, el lehet adni a szépséghibás dolgokat is, sőt, egy amerikai startup cégnél elő is lehet fizetni havi csúnya-zöldség-csomagra. Az áruházak ezzel növelik a bevételüket, közben tesznek a fenntarthatóságért, a szegényebb rétegért és jó PR-ral persze megukért is, mindenki nyerhet!

Európában is kezd terjedni ez a trend, ezt segíti, hogy az EU-s szabályozások 2009 óta már nem írják elő a zöldségek egy részének a méretét, alakját, bár valamiknél viszont szigorúan megadják. Itthon még nem láttam szépség szerint szétválogatott zöldségeket, inkább csak a túléretteket szokták leakciózni. Nálunk is mindenképpen az árengedmény lenne hatásos ezeknél a termékeknél, másrészt valahogy „cukivá”, „szerethetővé” kellene tenni őket itt is jó kis plakátokkal, amitől az ember „megsajnálja” őket és megveszi. Nem tudom, ez másokra mennyire hatna, de rám biztosan 🙂 

Együnk-vegyünk ronda zöldségeket (is)! 🙂

 

 

 

Ha téged is érdekel a fenntarthatóság, környezetvédelem vagy a demográfiai változások, vegyél részt az Allianz Biztosító által szervezett III. Közös Jövőnk Konferencián. Az eseményre itt lehet ingyenesen regisztálni.

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: 

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20160706/csunya-zoldseg-gyumolcs-/

http://100fok.reblog.hu/csunya-zoldseget-es-gyumolcsot-venni-meno

http://grist.org/food/the-latest-french-fashion-eating-ugly-fruits-and-veggies/