Nagygombos – a rosék hazája

Nagygombos

 

Hallottatok már a Nagygombos borokról? Én most megnézhettem a Nagygombosi birtokot, a szőlőjüket, a borászatot és a felújításra váró, de így is impozáns Grassalkovich kastélyt.

Grassalkovich Antal alapította a nagygombosi birtokot és építtette a barokk stílusú kastélyt, hogy innen irányítsa az uradalmát. Főként állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztéssel foglalkoztak, valamint szőlővel és gyümölccsel is. 1864-ben a Deutsch család vásárolja meg, akik 300 kataszteri hold szőlő telepítését kezdték meg. 1907-ben a borfeldolgozót és pincét magába foglaló épületet egy emeleti nagyteremmel – amelyet kicsit viccesen bálteremként emlegetnek – egészítették ki. 1957-ben az állam tulajdonába került, majd 99-ben a privatizáció során Gál Tibor neves egri borászé lett, aki jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Ekkor palackozták az első gombos címkés borokat is.

2009-ben a Barta család vásárolta meg, a fejlődés újraindult. Tervezik a borászati kapacitás bővítését, a szőlőterületek megújítását és a kastély felújítását is.

Főként a rosé borokra koncentrálnak, melyeknek a mátrai klíma és talaj kifejezetten kedvez. Nyitottak a kísérletezésre, ennek eredménye a zempléni tölgyfa hordós érlelésű Gamay Noir Rosé is, ami abszolút kedvenc a borászatban és a kóstolók körében is. Törekednek a természetességre, hogy minél kevesebb beavatkozással készülhessen a bor. Megadják az időt is minden munkafázisnak, folyamatnak, így a boraik csak tavasszal kerülnek forgalomba. A rosék üde gyümölcsössége és kifinomult részletei Takács-Barta Anna borász ízlését tükrözi. A Nagygombos és a Gróf Gassalkovich borok kerülnek ki a borászatból.

Bár a nagyszüleimnél minden évben készült bor, mi részt vettünk a szüretelésben, szőlőkötözésben, de gyakorlatilag nem ittunk belőle, annyira nem volt megnyerő az íze 🙂 De ez nyilván nem említhető egy napon a nagygombosi szívvel-lélekkel és persze tudással készített borokkal, nagyon jó volt hallgatni Annát, a borászt, ahogy mesél az ízekről, a történetekről, az eljárásokról, érződik, hogy ez igazi szerelem számára.

És most egy kis képes beszámoló következik.

 

Ameddig a szem ellát…

Nagygombos

image

Megy a szüret

image

image

image

image

image

image

image

Kastély az út végén

image

image

Feldolgozás

image

Hatalmas tartályok

image

image

Murci

image

image

Bálterem kívülről

image

Hordók mindenhol

image

image

image

image

Bálterem – jót fog tenni neki a felújítás

image

image

image

Nagygombos

Csillár alulnézetben 🙂

image

image

Terasz

image

Lezárt terület 🙂

image

Megyünk a pincébe

image

image image

image

image

Kóstoló

image

image

Nagygombos borok (Furmint Fotó)

nagygombos_sajto_rozek

Gróf Grassalkovich Borok (Furmint Fotó)

nagygombos_sajto_grassalkovich

Szuper ebéd a gyöngyösi Bori Mamiból

image

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂 És kóstoljátok meg a Nagygombos borokat! 🙂