Nagygombos – a rosék hazája
Hallottatok már a Nagygombos borokról? Én most megnézhettem a Nagygombosi birtokot, a szőlőjüket, a borászatot és a felújításra váró, de így is impozáns Grassalkovich kastélyt.
Grassalkovich Antal alapította a nagygombosi birtokot és építtette a barokk stílusú kastélyt, hogy innen irányítsa az uradalmát. Főként állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztéssel foglalkoztak, valamint szőlővel és gyümölccsel is. 1864-ben a Deutsch család vásárolja meg, akik 300 kataszteri hold szőlő telepítését kezdték meg. 1907-ben a borfeldolgozót és pincét magába foglaló épületet egy emeleti nagyteremmel – amelyet kicsit viccesen bálteremként emlegetnek – egészítették ki. 1957-ben az állam tulajdonába került, majd 99-ben a privatizáció során Gál Tibor neves egri borászé lett, aki jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Ekkor palackozták az első gombos címkés borokat is.
2009-ben a Barta család vásárolta meg, a fejlődés újraindult. Tervezik a borászati kapacitás bővítését, a szőlőterületek megújítását és a kastély felújítását is.
Főként a rosé borokra koncentrálnak, melyeknek a mátrai klíma és talaj kifejezetten kedvez. Nyitottak a kísérletezésre, ennek eredménye a zempléni tölgyfa hordós érlelésű Gamay Noir Rosé is, ami abszolút kedvenc a borászatban és a kóstolók körében is. Törekednek a természetességre, hogy minél kevesebb beavatkozással készülhessen a bor. Megadják az időt is minden munkafázisnak, folyamatnak, így a boraik csak tavasszal kerülnek forgalomba. A rosék üde gyümölcsössége és kifinomult részletei Takács-Barta Anna borász ízlését tükrözi. A Nagygombos és a Gróf Gassalkovich borok kerülnek ki a borászatból.
Bár a nagyszüleimnél minden évben készült bor, mi részt vettünk a szüretelésben, szőlőkötözésben, de gyakorlatilag nem ittunk belőle, annyira nem volt megnyerő az íze 🙂 De ez nyilván nem említhető egy napon a nagygombosi szívvel-lélekkel és persze tudással készített borokkal, nagyon jó volt hallgatni Annát, a borászt, ahogy mesél az ízekről, a történetekről, az eljárásokról, érződik, hogy ez igazi szerelem számára.
És most egy kis képes beszámoló következik.
Ameddig a szem ellát…
Megy a szüret
Kastély az út végén
Feldolgozás
Hatalmas tartályok
Murci
Bálterem kívülről
Hordók mindenhol
Bálterem – jót fog tenni neki a felújítás
Csillár alulnézetben 🙂
Terasz
Lezárt terület 🙂
Megyünk a pincébe
Kóstoló
Nagygombos borok (Furmint Fotó)
Gróf Grassalkovich Borok (Furmint Fotó)
Szuper ebéd a gyöngyösi Bori Mamiból
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂 És kóstoljátok meg a Nagygombos borokat! 🙂
You must be logged in to post a comment.