Élet és étel Korfun – interjú

élet és étel Korfun

 

Görögország, azon belül is Korfu nagyon kedvelt úticél a magyarok számára, repülővel közel van, az utazások árai sem vészesek és gyönyörű tengerpartokon fürödhetünk. Nem csoda, hogy mai interjúalanyomat, Szedlák Valériát már olvasmányai alapján megragadta ez a sziget, hát még amikor járt is ott. Most pedig azon dolgozik, hogy életük legboldogabb napját minél többen ott éljék át…

Ismerjük meg az életet és az ételeket Korfun!

 

Hol élsz és mióta?

Görögországban, Korfu szigetén élek, tizenkét évvel ezelőtt költöztem ide. Előtte évekig csak nyaranta jöttem, dolgozni, illetve élvezni ezt a világot.

 

Hogy kerültél oda?

Igazából Gerald Durrell tehet mindenről! A Családom és egyéb állatfajták – meg akartam nézni a saját szememmel is Korfut, a korfuiakat.

Mikor először tettem a lábamat Korfu földjére – akkoriban még a régi, nagyon hangulatos óvárosi kikötőbe érkeztek a kompok Velencéből, és roskatag taxink egy panziótulajdonos lovaskocsiját követve vitt a szállásunkra -, pontosan tudtam, hogy itt akarok élni. Sokat, sokfelé utazgattam már és valamiért különösen vonzottak a szigetek.  De Korfura hazaérkeztem. Természetesen rengeteg tépelődés és kemény munka előzte meg a nagy elhatározást.

Férjem nem volt partner ehhez – máshoz sem -, így békében elváltunk, és én egymagamban érkeztem meg ide. Két kutyusom, Herkules és Menyuska jött velem.

Nem győzök hálát adni a sorsnak Gerrald Durrellért.

Gyerekkorom óta írok könyveket, csak úgy, magamnak, az írás különös élvezete kedvéért. De itt Korfun írtam egy olyat is, amit kiadtam, a Bella Vista Panzió-t. Ez az én tükröm Korfuról, a korfuiságról. A hálás köszönetem mindenért.

korfu óváros a vízről

 

Mivel foglalkozol?

Elvállaltam minden munkát, ami csak adódott. Néhány éve, EU-s támogatással társkereső irodát nyitottam, az elsőt és egyetlent a szigeten. Ebből nőtt ki imádott vállalkozásom, az ESKÜVŐ KORFUN. Magyar pároknak szervezek eljegyzéseket, fogadalomtételeket, hivatalos polgári, ill. jelképes esküvőket. Az én irodámban minden a megrendelők álmai, kívánságai szerint történik, így igazán rendkívüliek, fantáziadúsak a rendezvények. Csodálatos élmény a fiatal párral együtt gondolkodni, tervezni, majd megvalósítani számukra a megálmodottat: közös életük  legeslegszebb napját.

 

Mennyire volt nehéz új életetet kezdeni?

Nehéz volt. Visszatekintve az ember persze már mosolyog, jó kis sztorikká válnak a borzalmak, a tévedések, a kiszolgáltatottság és tehetetlenség történetei. De más megközelítésből viszont hatalmas élmény volt. Tulajdonképpen büszke is vagyok, amiért megcsináltam.

Élet és étel Korfun

 

Könnyen beilleszkedtél?

Igen. A legtöbb korfui segítőkész, kedves, melegszívű. A mediterrán nemtörődömség és megbízhatatlanság közmondásos, de ez van, muszáj elfogadni, és én amúgy is inkább az élet napos oldalát látom. Ők nem gonoszságból felelőtlenek és tapintatlanok, hanem olyanok, mint a gyerekek: fogalmuk sincs arról, hogy rosszat tesznek. Egészen nyakatekert a gondolkodásmódjuk. Nem értik például, hogy miért kell előre eltervezni valamit. Hogy, ha megbeszéltek egy találkozót, arra el is kell menni. És amit elvállaltak, azt teljesíteni kell. De a nehézségekért bőven kárpótol a jólelkűségük, kedvességük. No, és persze maga ez a sziget: a hangulatos óváros, a bájos kis hegyi falvak, az isteni strandok, a természet lenyűgöző csodái. A közbiztonság kitűnő. Nyugodtan a kocsim ajtajában felejthetem a kulcsot, nyugodtan sétálgathatok akár egymagam is késő éjszaka, és a lakásomat sem kell zárakkal és riasztókkal ellátnom. Számomra idegen szokásokat nem vettem föl –  pl. nem kiváncsiskodom, nem sopánkodom, nem késem el sehonnan -, de tiszteletben tartom az ő szokásaikat.

korfui kantouni

 

 

Milyen váratlan, hétköznapi furcsaságokkal találkoztál?

Sorolhatnám napestig. De hadd mondjak egy nagyon kellemetlent és egy nagyon kellemeset.

Rettenetes elviselnem, hogy – főleg az idősebb, tanulatlan – férfiak dölyfösen megbámulják, méregetik a nőket, mint mondjuk egy eladó kecskét. Tiszteletlenek, udvariatlanok – finoman fogalmaztam. Üzlettulajdonosok természetesnek veszik, hogy női alkalmazottjuk mos-főz-takarít rájuk, és egyéb szolgáltatásokat is nyújt. Ez a dolog borzalmasan felbőszít engem.

Imádom viszont, hogy késő éjszakáig zajlik az élet. A hivatalos is: este tízkor fogad az ügyvéd, a könyvelő, kezdődik a nyelvtanfolyam vagy a tánciskolai óra. Tökéletes randiidőpont is: munka után, mikor már nincs nagy hőség, és ismerősökkel lehet összefutni a kávézókban, bárokban. Az utcák zsúfoltak, az üzletek nyitva, nevetés, kiabálás, zeneszó, békés és barátságos tömeg mindenütt.

Élet és étel Korfun

 

Mi hiányzik otthonról – a családon, barátokon kívül?

A gyermekkor helyszínei: tájak, épületek. Óbuda, Szentendre, a Balaton.

No, és természetesen az ízek! Gesztenyepüré, disznótoros, halászlé sok-sok ikrával és haltejjel, finom sütikék, torták… Jaj !

Élet és étel Korfun

 

Mit esznek a korfuiak reggelire, ebédre, vacsorára?

A korfui ételek nem a tipikus görög finomságok. Korfu történelme – például a hosszú időkig tartó velencei uralom -, a szigetlét elzártsága, a korfui ember idegenkedése minden újdonsággal szemben, és a helyi adottságok magyarázzák, hogy konyhájuk egyszerű és a délolasz konyhához hasonló. Tészta, paradicsom, sajt : kevés hozzávaló, kevés fűszer, a nagymamától tanult receptek.

Reggeli? A kávézás nagyon fontos. Ők görög kávénak nevezik kedvencüket, mi törökösnek hívjuk. A kávéházazás a kedvenc időtöltésük: az utca felé fordított székeken üldögélnek, beszélgetnek, nézelődnek. Szeretnek az utcán nyargalva, papírzacskóból nagy méretű spenótos, sajtos, rétesszerű süteményeket enni, nem csak reggelire, hanem napközbeni séta vagy ügyintézés közben is.

Az otthoni ebéd egyszerű, makaróni vagy főtt zöldségféle, saláta, feta, finom olívaolajjal meglocsolva minden. Desszert nincsen, nem nagyon esznek édességet. Esetleg a gyerekek, de ők is inkább tartósított, zacskós kuraszant (croissant) vagy chipseket ropogtatnak.

A nap fő étkezése az elég késői vacsora. Otthon nagyjából ugyanaz, mint az ebéd. Gyakran járnak viszont étterembe, ott aztán nagyokat falatoznak, késő éjszakáig. .

Nagyon szeretnek baráti, családi társaságban enni, ilyenkor szívesen grilleznek bárányt, kecskét, halat. Szeretik a muszaka nevű, padlizsános-krumplis-darálthúsos, besamelmártással megsütött finomságot,

muszaka

a pasztitsziót (darálthússal rakott, besameles makaróni), pasztitszádát (ez a mi pörköltünkhöz hasonlít, de fahéj is van benne): ezeket elkészíteni hosszú és fáradságos munka. Édesség, ha van, a cukrászdából hozott torta vagy baklavaféleségek.

korfu édesség

korfu7

De a legfontosabb: feta, paradicsom, házi olívaolaj, citromszeletek.

Általában üdítőket, illetve nagyon gyönge, vizezett házibort isznak az étkezésekkor. A berúgás nem cél, nem program.

 

 

Hogyan zajlik egy étkezés?

Az általunk megszokottal szemben itt  egyszerre mindent az asztalra hord a háziasszony, és mindenki kedve szerint rakosgatja a tányérjára azt, amit éppen megkíván. Egy kis sült, egy kis feta, kenyérke és valami meze (előétel),

Korfu meze

olajbogyó, no még egy kis husi, nagy darab paradicsom és spenótos pite – a sorrend, az asztali etikett nem fontos. A fontos az evés, a jó hangulat, a harsány beszélgetés és nevetés. 

 

 

Vannak a magyar ízléshez képest szokatlan ételek, italok?

Ők nem nagyon isznak, mint már mondtam is. Utcán tántorgó vagy társaságban randalírozó korfuit én még sosem láttam.

Az én ízlésemnek szokatlan – pontosabban hátborzongató! – a nyárson sült kecske vagy bárány fejének ínyenc falatként való szopogatása. A tányéron ott fekszik a sült koponya fogsorostul, szemestül…

Amivel szintén sosem fogok megbarátkozni, az a magiritsza nevű húsvéti leves. A bárány gyakorlatilag minden belső szervének, valamint egymáshoz nem illő zöldfűszereknek (kapor, petrezselyem, ki tudja, még mi) rémséges színű és aromájú főzete.

Furcsa nekem a horta (fű) nevű fűféleség vízben agyonfőzve, olajjal és citromlével. De azt állítják, egészséges.

Levest csak télen szokás enni. Halleves, csirkeleves, vagy avgólemoni – azaz csirkeleves, melybe citromlevet és tojást kevernek. Nagyjából ennyi a választék.

Megszokhatatlan számomra a fantáziátlanság, a markáns ízek hiánya, a konok ragaszkodás a hagyományos receptekhez. Valahogy nem igénylik a változatosságot, idegenkednek az újtól, meg sem kóstolják az ismeretlen ételeket. És hiányzik az ízléses tálalás, hogy az étel „szem-szájnak ingere” legyen.

 

Mi a kedven korfui (görög) ételed, édességed?

Imádom a grillen sült tintahalat! Ha étterembe megyek, mindig kérek, citromszelettel és sült krumplival. Otthon nem csinálok, mert még sosem sikerült puhára és zamatosra sütnöm, nekem locsolócsőszerűre szokott keményedni, ráadásul összefröcsköli a konyhát.

Sajnos, az itteni édességek  nem valók egy olyan sütifanatikusnak, mint én vagyok. Unalmasak, íztelenek. De azért mondok egy nagyon finomat: mézes joghurt.  Csillogó, selymes joghurt-gömböcskék illatos házi mézzel, apróra vágott dióval jól meghintve – nagy melegben kitűnő csemege. Hidegben is.

 

Korfu esküvő

Ha te is egy különleges, akár tengerparti esküvőre, lánykérésre, házassági évfordulóra vágysz Korfun, keresd Valériát és elintézi neked! Lehet neked is bazi nagy görög lagzid! 🙂

Honlapjahttps://korfuieskuvo.wordpress.com/

FacebookjaEsküvő Korfun

vega-flyer leanykeres

 

 

Készítettem korábban én is néhány görög ételt, kóstold meg te is a bugatsát, a galatopitát, a lemonopitát és a görög citromos csirkét is!

 

Olvasgasd az Élet és étel… interjúsorozat többi részét is!

Azerbajdzsán

Albánia

Japán

Új-Zéland

Finnország

Kína

Algéria

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 



3 thoughts on “Élet és étel Korfun – interjú”

  • Sajnos a cikk nagyrészével nem tudok egyett érteni, aki csak a maga elképzelésit tartja jónak az nem mondjon véleményt. Igen is nagyon finom izek vannak a görög könyhában is akár sültek akár húsmentes ételek nagyon izletesek finomak, igaz minden étkezésnél van feta az asztalon ez alap. A hal ételeket nem szeretem és nem eszem, ehelyett eszek minden mást. Sok korfui családnál voltam és ettem is velük nem igaz, hogy tésztát tésztával esznek, hanem igen is izletes ételeket főznek sütnek. A süteményük sem csak a spenotos fetás süti meg baklava, hanem igazán finom apró sütiket tudnak sütni. Valériának el kéne mennei egy két családhoz, hogy ott kostolja meg azt amit esznek. A cukrász termékeik is igen finomak, a krémes sütik a gyümölcsös sütemények is nagyon finomak én szeretem öket. Ha a Korfu-i konyháról írsz utána kéne nézni kicsit jobban és nem egy ember véleményére adni. Ami a görög embereket illeti ott sem értek vele teljesen egyett, ez neki egy jó reklám semmi több, téged is kihasznált.

    • Kedves Mária! Ez egy interjú, ahol az interjúalanyom a saját szubjektív véleményéről számol be, természetesen másnak mások lehetnek a tapasztalatai. Köszönöm, hogy megírtad te is a tiédet! 🙂 Bár azt nem tudom, hogy hol olvastad a cikkben, hogy „nem hallgatja meg a kritikát” és „az ő elképzelése a lényeg”, mert ilyesmi nem szerepel benne, nem erről szól a cikk, hanem a korfui életről, ételekről.
      De örülök, hogy legalább az ételekről pozitív véleményed van 🙂

  • Kedves Linyah! Ha ez egy interjú akkor utána nézek annak, hogy valóban megfele-e a valóságnak amit elmond. Én is éltem pár évet Korfun, valóban kár volt a véleményemet beleírni, hogy nem hallgatja meg a kritikát ez ugyan olyan vélemény mint az amit Ö elmondott. Szerintem aki nem igazán akar beilleszkedni egy maga választotta közösségbe, az ne mondjon olyanról véleményt amit nem kostolt vagy nagy ívben kikerüli az emberekkel a kapcsolatot.