Vaníliás cupcake csoki ganache-zsal töltve

vaníliás cupcake

 

Egy jó alap muffin/cupcake receptre mindenkinek szüksége van. Azt aztán kedvünk szerint lehet ízesíteni, megtölteni, díszíteni. Most egy ilyet hoztam, az alap vaníliás, de belül finom csokis krémmel van töltve, a teteje pedig alaposan kidíszítve marcipánnal. Variáld te is kedved szerint!

 

Hozzávalók:

cupcake alaphoz (12 db-hoz)

15 dkg liszt

7,5 dkg cukor

6 dkg margarin

1 tojás

6 g sütőpor

0,5 dl tej

egy csipet só

1 rúd vanília

ganache-hoz:

7,5 dkg tejszín

11 dkg tejcsoki

3 dkg étcsoki

1 dkg margarin

1 csipet só

 

Elkészítés:

cupcake

A szobahőmérsékletű margarint cukorral habosra keverjük.

Hozzákeverjük a tojást, majd a tejet és a vaníliarúd kikapart magjait.

Végül pedig a liszt, sütőpor és só elegyét.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt kisütjük.

csoki ganache:

A tejszínt felforraljuk a sóval, majd ráöntjük az összetört csokira, alaposan elkeverjük.

Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint.

Hűtőhidegre hűtjük, majd robotgéppel kihabosítjuk.

Ha a cupcake-ek kihűltek, akkor egy teáskanállal kivájjuk a közepüket (a leeső részeket használhatjuk pl kókuszgolyóhoz vagy puncstortához). A ganache-t habzsákba töltjük és kitöltjük vele a réseket.

Ha nem akarjátok marcipánnal bevonni a sütik tetejét, akkor mehet oda is a ganache-ból.

 

A tetejének a díszítséhez használjunk különböző színű marcipánokat, különböző nagyságú és formájú kiszúróformákat. Ha több réteg marcipánt rakunk egymáshoz, akkor azt pl. tojásfehérjével ragaszthatjuk össze, de a sima víz is megfelel (nem kell sok belőle, éppenhogy ecsettel megkenve már működik a „ragasztó”).

 

 

Ha további cupcake/muffin receptekre, díszítésekre vagy kíváncsi, katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

IMG_9051

vaníliás cupcake