Gordon Ramsay szerint 11 eszköz nélkülözhetetlen a konyhában

Gordon Ramsay konyhai eszkozok

 

 

Gordon Ramsay-t lehet a stílusa miatt szeretni vagy nem szeretni, azért a tehetségét talán mindenki elismeri. Engem egyébként szórakoztat így, tévén keresztül, de azért egy ilyen főnököt nagyon nem szeretnék.

Nemrég találtam egy cikket, melyben a Ramsay szerint egy jól felszerelt konyhához alapvetően szükséges eszköz van felsorolva. Bár az enyém nem mondható egy nagyon felszerelt konyhának és nem is „nagyüzemben” főzök, mint ő, de azért hozzáfűzöm a saját megjegyzéseimet is, több dologban nem értek egyet vele.

 

Lássuk a Gordon Ramsay szerint fontos és praktikus eszközöket:

1.fazék

Ez mondjuk nem kérdés, kell. Gordon szerint elég 2, hát, az szerintem kevés, de 4-5 különböző méretűvel már nagyon jól el lehet lenni, persze minél nagyobb a család, annál több kell.

2. kés

Néhány jól fogó kést tényleg érdemes beszerezni. Nekem a kerámia kések beváltak, nagyon érezhető volt a különbség a régi késekkel szemben. Nem tudom, a többtízerer forintos kések mit tudhatnak, de talán egy normál háztartásba azok már „túl jók” lehetnek.

3. mozsár

Nekem nincs mozsaram és azt hiszem, le tudnám élni az életemet nélküle 🙂 Persze nem igazán szoktam szószokat, pestokat gyártani, lehet, hogy ezért látom kihagyható elemnek.

4. serpenyő

Én ehelyett már inkább valami magasabb falú tapadásmentes edényt használok nagyrészt, mert így a fröcskölődő olaj nagy részét felfoghatjuk. De gondolom, nem Gordon takarít a főzések után, úgyhogy nála ez kevésbé szempont. 🙂

5. digitális mérleg

Nagyon sokáig nem volt és most is többször csak szemmértékre méricskélek – bár a blogos receptekhez azért igyekszem használni, de ez is részemről kihagyható tétel lenne. Annyi mindentől függ, hogy miből mennyi kell, a tojás nagyságától, a tej, tejszín zsírosságától stb-stb, így amíg ezekből nem ugyanolyanokat használunk, 1-2 dkg eltérés nem számíthat (most nem a macaronról beszélek nyilván, ahol a grammoknak is szerepük van),

6. szita

Hát, persze jobb minőségű lesz a tészta, ha átszitáljuk a lisztet és a porcukor is szitálva mutatós a tetején, de azt hiszem, ezt sem választanám be a „feltétlenül kell” kategóriába.

7. casserole – öntöttvas edény

Na, ilyen még a kezemben sem volt. Számomra kihagyható, de lehet, hogy azoknak, akik húst hússal esznek, megfontolandó a beszerzése.

8. vágódeszka

A zöldséget, gyümölcsöt és jobban szeretem kézben aprítani, valahogy az egy külön plusz művelet, hogy még lerakjam a vágódeszkára is. A húshoz kell, de annak a szeletelésében meg olyan béna vagyok, hogy előnyben részesítem a szeletelve kapható húsokat.

9. hámozó

Ezzel az eszközzel is néhány éve ismerkedtem meg először 🙂 A répa hámozásához nagyon jó, de pl krumplit nem tudok hámozni vele – felénk olyan göcsörtösek nőnek, úgyis elő kell venni a kést is, akkor meg minek két eszközzel bajlódni?

10. 4-oldalú reszelő

A reszelőnél nincs ellenvetésem 🙂 Ezt nem nagyon lehet helyettesíteni.

11. tepsi, sütőtálca

Na, ez is kell, nálam ki vannak használva rendesen 🙂

 

Emellett én még megemlíteném a habverőt, ezt rengeteget használom, de Gordon felsorolásában nem szerepel.

 

 

Nektek melyek azok az eszközök, amik nélkül már nem tudnátok meglenni a konyhában? És mit éreztek ezekből feleslegesnek?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 1 thought on “Gordon Ramsay szerint 11 eszköz nélkülözhetetlen a konyhában”