Sáfrányos kagylóleves édesköménnyel
Különleges leves különleges alkalmakra.
Sosem gondoltam volna, hogy ilyen recept szerepelni fog valaha a blogomon, ennek több oka is van:
- nem igazán szeretem a leveseket, én még eddig csak gyümölcsleveseket csináltam
- a kagyló sem tartozik a mindennapi étkeim közé, kb csak egy-egy tengerparti nyaralás idején találkoztam vele, persze már feldolgozott állapotban – megsütve
- édesköménnyel és sáfránnyal sem főztem még sosem, az ízük annyira nem tetszett
Most egy játékon nyertem hozzá a szépen kiporciózott alapanyagokat és a receptet, elkészítési útmutatóval. Mivel ennyire ismeretlenek voltak az alapanyagok, inkább nem variáltam, követtem a recept utasításait. Bár azért ott kicsit megakadtam, hogy „a kagylóból kitépjük a szőrt” WTF?! Régen volt már biológiaóra és inkább nem néztem utána neten, hogy melyik alkatrésze is a kagylónak a „szőr” és mi történik, ha nem tépem ki és megeszem, mert nem mindegyiknél mutatkozott meg. Így is olyan félve nyúltam a kagylókhoz, olyanok voltak, mintha éltek volna (de nyilván nem), szóval örültem, amikor túlvoltam ezen a programponton 🙂
Ja, és milyen lett ezekből nem feltétlenül ízlő alapanyagokból a kész leves? Jobban ízlett, mint amire számítottam, a kagyló (szőrrel vagy anélkül) különösen finom volt benne.
Hozzávalók (2 személyre) – Sáfrányos kagylóleves édesköménnyel:
18 db héjas fekete kagyló
1 csipet sáfrány
2 db mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
fél db édeskömény
1 l hal alaplé (ezt én szintén készen kaptam)
1 dl tejszín
5 dkg vaj
1 dl fehérbor
1 csipet fehérbors
7 csipet só
Elkészítés – Sáfrányos kagylóleves édesköménnyel:
A mogyoróhagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, az édesköményt vékony csíkokra vágjuk.
A kagylót megmossuk és kitépjük a szőrt! 🙂
A vajon 2-3 perc alatt megpirítjuk a hagymát és a sáfrányt.
Hozzáadjuk az édesköményt, a fokhagymát és 1 percig pirítjuk.
Ráöntjük a fehérbort és megvárjuk, míg elpárolog.
Ezután beletesszük a kagylót és ráöntjük a hal alaplét, megsózzuk, megborsozzuk és forrástól számítva 8-10 percig főzzük közepes lángon fedő alatt.
A tejszínt hozzákeverjük és levesszük a tűzről.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
Az alapanyagok és recept forrása: KitchenBox
2 thoughts on “Sáfrányos kagylóleves édesköménnyel”
You must be logged in to post a comment.
Hú, a kagyló mumus. A szőrös kagyló(?) pláne. De guszta a leves amúgy, csak tuti nem fognék neki, ellenben lehet belenyalnék, hogy mégis milyen… 🙂
Hát gondolhatod, én is alig mertem hozzányúlni a kagylóhoz 😀