Sültszilva-leves
Süss levest!
Nem vagyok egy nagy levesező, én tulajdonképpen simán ellennék/elvagyok leves nélkül. Éppen ezért eddig még csak gyümölcsleveseket készítettem, mert azok azért jó hidegen simán lecsúsznak 🙂 Volt a blogon már banános körteleves, alma-kiwileves pirított dióval, citromleves habgaluskával és hideg kiwileves is, épp ideje volt elkészíteni most szilvával is. Ennek most az adja a különlegességét, hogy a szilvát előtte meg kell sütni, ami ugyan hosszabbítja a munkafolyamatot, de higyjétek el, megéri, mert nagyon finom, kicsit karamellizált zamatot ad a levesnek.
Hozzávalók – Sültszilva-leves:
0,5 kg szilva
1 dl narancslé (eredetileg vörösbort írt a recept, de szerintem bármilyen gyümölcslé jó lehet helyette)
1 ek cukor
2 szem szegfűszeg
1 dkg vaj
1 ek citromlé
sziruphoz:
5 dl víz
2 ek cukor
csipet só
csapott teáskanál fahéj
Elkészítés – Sültszilva-leves:
A szilvákat megfelezzük, kiszedjük a magjukat. Egy tepsibe rakjuk (nagyjból a vágott felükkel felfelé), megszórjuk a cukorral, leöntjük a gyümölcslével, rárakjuk a vajat és a szegfűszeget.
200 °C-os sütőben kb 45 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a szilvákat.
A szirup hozzávalóit felforraljuk és kb 5 percig főzzük.
A megsült szilvákat botmixerrel pürésítjük, majd a szirupot hozzáöntve a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Akár utólag is lehet hozzátenni vizet, ekkor, ha kell, utánízesítjük fahéjjal, citrommal.
Ha a szilvából inkább sütit készítenél, itt van 5 egyszerű variáció rá! 🙂
Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás: http://rakottkert.blogspot.hu/2015/08/hideg-szilvaleves-vorosborban-sult.html
You must be logged in to post a comment.