Sültszilva-leves

Sültszilva-leves

 

Süss levest!

Nem vagyok egy nagy levesező, én tulajdonképpen simán ellennék/elvagyok leves nélkül. Éppen ezért eddig még csak gyümölcsleveseket készítettem, mert azok azért jó hidegen simán lecsúsznak 🙂 Volt a blogon már banános körtelevesalma-kiwileves pirított dióval, citromleves habgaluskával és hideg kiwileves is, épp ideje volt elkészíteni most szilvával is. Ennek most az adja a különlegességét, hogy a szilvát előtte meg kell sütni, ami ugyan hosszabbítja a munkafolyamatot, de higyjétek el, megéri, mert nagyon finom, kicsit karamellizált zamatot ad a levesnek.

 

Hozzávalók – Sültszilva-leves:

0,5 kg szilva

1 dl narancslé (eredetileg vörösbort írt a recept, de szerintem bármilyen gyümölcslé jó lehet helyette)

1 ek cukor

2 szem szegfűszeg

1 dkg vaj

1 ek citromlé

sziruphoz:

5 dl víz

2 ek cukor

csipet só

csapott teáskanál fahéj

 

Elkészítés – Sültszilva-leves:

A szilvákat megfelezzük, kiszedjük a magjukat. Egy tepsibe rakjuk (nagyjból a vágott felükkel felfelé), megszórjuk a cukorral, leöntjük a gyümölcslével, rárakjuk a vajat és a szegfűszeget.

200 °C-os sütőben kb 45 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a szilvákat.

A szirup hozzávalóit felforraljuk és kb 5 percig főzzük.

A megsült szilvákat botmixerrel pürésítjük, majd a szirupot hozzáöntve a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Akár utólag is lehet hozzátenni vizet, ekkor, ha kell, utánízesítjük fahéjjal, citrommal.

 

 

Ha a szilvából inkább sütit készítenél, itt van 5 egyszerű variáció rá! 🙂

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

szilvaleves

 

Forrás: http://rakottkert.blogspot.hu/2015/08/hideg-szilvaleves-vorosborban-sult.html