Rákóczi túrós pohárkrém

Rakoczi turos poharkrem

 

Egyszerű édesség a Rákóczi túrós sütemény kedvelőinek.

A pohárkrémeket azért szeretem, mert nem lehet elrontani őket, illetve a hibákat simán lehet orvosolni. Például: Nem marad egyben a tészta? Csak morzsold össze! Nem állt össze a krém? Mindegy, úgyis kanállal esszük! Nem szép a teteje? Sebaj, szórj rá mandulaforgácsot, kókuszreszeléket vagy csokidarát! A szeletesnek induló, de összeállni nem akaró sütemények is új életre kelhetnek poharas desszertként. 

Tudtad, hogy a Rákóczi túrósnak semmi köze a híres fejedelemhez? Persze Rákóczihoz igen, de egy másikhoz, a 20. században tevékenykedő Rákóczi Jánoshoz. 4 aranyérmet is nyert nemzetközi szakácsolimpiákon, a túrós süteménye az 1958-as világkiállítás után lett ismert.

Eredeti formájában még nem készítettem soha Rákóczi túróst, most is inkább a könnyebbik változatát választottam, a Rákóczi túrós pohárkrémet 🙂

 

Rákóczi túrós pohárkrém – Hozzávalók:

25 dkg túró

2 dl tejföl

0,5 dl tej

2 ek cukor

1 rúd vanília

egy csapott ek zselatin

kb 10 ek sárgabaracklekvár

morzsához:

3 dkg cukor

6 dkg liszt (én gluténmenteset használtam, de természetesen jó a búzaliszt is)

3 dkg hideg vaj

1 kis csipet só

 

Rákóczi túrós pohárkrém – Elkészítés:

A morzsához a hozzávalókat gyorsan összemorzsoljuk. Ha esetleg nagyon száraz lenne, pár csepp (tényleg csak csepp!) vizet adjunk hozzá. Sütőpapíros tepsire szórjuk és 170 °C-os sütőben aranybarnára pirítjuk.

A tejet melegítjük, beleszórjuk a zselatint és felforraljuk (figyelem, olvasd el a zselatin használati utasítását, ha nem forralható, akkor csak melegítsd!). A túrót a cukorral és tejföllel kikeverjük és hozzáadjuk a tejet és a vaníliarúd kikapart magjait.

Poharakba adagoljuk a lekvárt, majd erre óvatosan kanalazzuk a túrót és hűtőbe tesszük, amíg megdermed. 

Tálalás előtt megszórjuk a tésztamorzsával (jó tanács: ne rakd ennyire tele a poharat, mint én, mert evés közben kiszóródik a morzsa, de legalább faszán néz ki :D). Viszonylag sok lesz a morzsából, fagyaszd le a maradékot és használd másik pohárkrémhez is.

 

 

Még több túrós sütire vágysz? Kattints ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Rakoczi turos poharkrem

Rakoczi turos poharkrem

 

 

Forrás: http://izeselet.hu/receptek/rakoczi-poharkrem/