Házi krémes pudingpor nélkül

Hazi kremes pudingpor nelkul

 

Előre elmondom, a házi krémes nem ötperces süti. Nem bonyolult, de azért kell hozzá kis idő és készítés közben – vagy inkább utána – én is rájöttem pár dologra, hogy mivel is lehetne egyszerűsíteni, javítani. Szóval, most egy nem tökéletes süti tökéletes receptjét olvashatjátok, mellette a kommentjeimmel, hogy mire is kell figyelni, én hol rontottam el, remélem, ezáltal nektek jobban fog sikerülni. Amúgy ízre szuper, a küllemen meg még dolgozom 🙂

 

Házi krémes – Hozzávalók:

6 tojás

6 ek liszt

20 dkg cukor

1 vaníliarúd

1 l tej

9 g zselatin

2 csomag leveles tészta (legjobb a sütőpapírra nyújtott változat)

 

Házi krémes – Elkészítés:

A leveles tésztából az egyiket egy tepsi hátuljára tesszük a sütőpapírral együtt, alaposan megszúrkáljuk és aranybarnára sütjük.

A másikat is ugyanúgy tepsire tesszük, ezt egyforma négyzetekre vágjuk, megszúrkáljuk és megsütjük. 

Én ott rontottam el, hogy nem szúrkáltam meg eléggé, így kaptam egy nagypárnát és sok kispárnát 🙂 A nagypárna nem gáz, mert alulra kerül, nem látszik, hát, a kispárnák látszanak, ezek lesznek a krémes tetején. Szóval, alaposan szúrkáld meg villával!

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Elég nagy edényt válassz – én ezt a  részt is elbénáztam, az alján maradt fel nem verődött fehérje is, ez még kellett volna ahhoz, hogy jobban összeálljon a krém.

2 dl tejet, a lisztet, 5 dkg cukrot, a vanília kikapart magját és a tojások sárgáját mixerrel alaposan kikeverjük.

8 dl tejet felteszünk melegedni a tűzhelyre, beledobjuk az üres vaníliarudat és beleszórjuk a zselatint is (figyelem, olyan zselatint válassz, ami forralható!). Ha meleg (nem kell felforrnia), folyamatos kevergetés közben apránként adagolva hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez. Ha ez megvan, visszarakjuk a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ez jó pár percet igénybe vesz, de ne csüggedjünk, bekövetkezik 🙂

A maradék 15 dkg cukrot annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük forrni, ha forr, takaréklángon hagyjuk kicsit besűrűsödni. Amikor enyhén elkezd karamellizálódni, akkor lesz jó. Ezt óvatosan a tojásfehérje habba forgatjuk. (Őszintén szólva, nem tudom, ennek a lépésnek volt-e valami haszna nálam, de a recept írta … hmm, aki tudja, írja meg, hogy miért kell ez, én következőleg lehet, hogy kihagynám.)

Ezután a tojáshabot a sárgájás krémbe forgatjuk.

Amit szintén elrontottam: A leveles tészta lapokat úgy szabd, hogy a tepsidbe pont beleférjenek. Egy kicsivel nagyobbra kell szabni, mint a tepsi, mert sülés közben összeugranak kicsit. Az egyben levő lap megy az aljára, arra a meleg krém, majd a tetejére a kis négyzetek.

Mehet a hűtőbe, pár óra dermedés után fogyasztható.

Szóval, van rajta mit javítanom, de ízre egészen jó lett.

 

 

Aki ennél egyszerűbb krémest szeretne, az készítse el a vaníliás-kakaós csíkos kekszes krémest 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Hazi kremes pudingpor nelkul

Hazi kremes pudingpor nelkul

 

Forrás: http://www.limarapeksege.hu/2011/11/hazi-kremes.html

 



3 thoughts on “Házi krémes pudingpor nélkül”

  • Egy cukrászséfnél láttam, hogy a leveles tésztát leborította egy olyan tepsivel, ami éppen beleillett a másikba, és úgy sütte meg, így nem lett párnás. Persze sütőpapírt tett felül is, és nem kellett megszurkálni. Némely sütőhöz van egy laposabb és egy mélyebb tepsi, a laposabbra teszi a tésztát, a mélyebbet meg ráteszi, és a tepsi súlya nem engedi felpúposodni sülés közben.