Lemonopita – görög citromos pite

lemonopita gorog sutemeny

 

Egy újabb „savanyúság” 🙂 Nyáron pont az ilyenek kellenek, a citromos sütemény nagyon jól esik a melegben. Ráadásul ezt a lemonopitát nagyon egyszerű elkészíteni és az alapanyagok is olcsók és valószínűleg akad belőlük mindenkinek a kamrájában. 

Készítsd el te is és ezt eszegetve emlékezz a nyaralásodra vagy álmodozz egy görög útról!

 

Lemonopita – Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg búzadara
20 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
1 citrom lereszelt héja + a fél citrom leve
csipet só
sziruphoz:
2-3 citrom leve és lereszelt héja
15 dkg cukor
3 dl víz


Lemonopita – Elkészítés:

Kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, cukrot, sót és a citrom levét és héját.
Ehhez adjuk a liszt, búzadara és szódabikarbóna keverékét.
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe öntjük (én egy 20×30 cm-es tepsiben sütöttem).
160 °C-ra előmelegített sütőben 30-45 percig -tűpróbáig – sütjük.
Ha betettük a sütőbe, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat összeforraljuk pár percig.
Amikor kisült a tészta, villával megbökdössük úgy, hogy ne szúrjuk át teljesen az aljáig.
A szirup felét forrón ráöntjük és alufóliával letakarjuk, így hagyjuk állni egy negyed órát.
Utána ráöntjük a szirup maradék részét, amint kihűlt, betesszük a hűtőbe kb. egy órára, utána fogyasztható.

 

 

Kóstolj görög süteményeket: bugatsát és galatopitát, csak a nevük bonyolult, az elkészítésük nem! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

lemonopita gorog sutemeny

lemonopita gorog sutemeny

lemonopita gorog sutemeny

 

 



1 thought on “Lemonopita – görög citromos pite”