Teszteld a tojást – fogyasztható még?

Tojasteszt

 

Húsvét közeledtével mindenki sokkal több tojást vesz, ami aztán nem biztos, hogy időben elfogy.

Ha boltban vesszük, akkor rá van írva a lejárati idő, bár nekem minden évben gyanús, hogy a legtöbb húsvét hétfő utáni kedden jár le, ha tudom, hogy nem biztosan használom fel, inkább nem veszek akkor már, csak pár nap múlva.

Ha piacon vesszük vagy saját tyúkok tojják, akkor viszont érdemes bevezetni egy dátumozási és felhasználási rendszert, hogy a legrégebbit üssük fel legelőször.

Alapvetően hűvös helyen tartva kb 30 napig eltartható a tojás. Adódhatnak esetek – akár a lejárathoz közeledve – hogy jobb letesztelni, ehető-e még. Erre használható az alábbi 3 módszer.  

 

1. Tojásteszt – Vízbe mártós teszt

Tojasteszt

Tedd a tojást egy hideg vízzel teli tálba. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor 10-12 napos. Ha már a víz tetején lebeg a tojás, dobd ki!  

2. Tojásteszt – „Lötyögtetés” teszt

tojasteszt

Tartsd a tojást a füledhez és rázd meg. Ha lötyögő hangot hallasz, jobb, ha nem eszed meg. Ha nem hallasz semmit, fogyasztható a tojás.  

3. Tojásteszt – Fehérje és sárgája teszt egg test tojasteszt

Törd fel a tojást és üsd egy tányérra. Ha a sárgája alakja a félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne edd meg!  

 

A tojást megmosás nélkül tároljuk hűtőszekrényben. Felhasználás előtt viszont megmossuk. Jobb, ha nem az ajtóban levő tojástartó rekeszt használjuk, mert az ajtónyitogatásból adódó hőmérsékletkülönbség miatt elszaporodhatnak a héjon levő baktériumok. Legjobb, ha alul, a zöldégesrekeszben tartjuk, ott van a legegyenletesebb hideg. Ha nem fogy el a tojás, le is fagyaszthatjuk, üssük egy kis tárolóedénybe, enyhén keverjük fel és így egy évig is tárolhatjuk, akár külön a fehérjét és sárgáját, akár egyben is, de nem héjastól! A főtt tojást max egy hétig tároljuk a hűtőben. Ha nem hőkezeljük – sütjük vagy főzzük -, például majonézt vagy készítünk, akkor csak a friss tojást használjuk!

 

Néhány tojáspusztító étel, hogy semmiképpen ne maradjon meg:

Zsidó tojás (lengyel tojás)

Tojáskrém

Intelligens krémes

Lehetetlen pite

Toszkánai csokitorta

 

És egy fontos kérdés: Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Forrás: kép 1kép 2kép 3-4, http://www.wikihow.com/Tell-if-an-Egg-is-Bad http://www.otletkonyha.hu/cikkek/etel-alapanyagok/meddig-tarolhatjuk-a-tojast-biztonsagosan-keszuljunk-a-husvetra/230/297/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Toj%C3%A1s_%28gasztron%C3%B3mia_%C3%A9s_kult%C3%BAra%291 thought on “Teszteld a tojást – fogyasztható még?”

  • A vízbe mártós teszt nem tudom mennyire megbízható, ugyanis ma 25 napja vett tojást (hangsúlyozom, hogy vettem és nem valószínű, hogy aznap tojta a tyúk) vízbe tettem és annyira emelkedett meg, mint a 7-12 napos… meglötyögtettem és hát jó erőteljesen lötyögött. Feltörtem és nem volt semmi furcsa szaga és a külalakja a friss tojásénak felelt meg… akkor ez a tojás most milyennek számít?