Pastéis de Belém/Pastel de nata – portugál nemzeti sütemény
Ez a két süti gyakorlatilag ugyanaz, tésztakosárkában sült krémes puding, de a portugálok állítólag elutasítják ezt az egyezőséget, miszerint a pastel de nata is finom, de az igazi mégiscsak a pastéis de Belém. Ehhez csak Lisszabon nyugati városrészében, Belémben lehet hozzájutni és persze titkos a receptje. Én sajnos nem jártam még Portugáliában, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom, sejtem, hogy mindkettő ízlene 🙂
Még egy honlapja is van a sütinek: www.pasteisdebelem.pt
Hozzávalók:
30 dkg leveles tészta
4 dl tej
4 szobahőmérsékletű tojássárgája
12 dkg cukor
3 dkg liszt
diónyi vaj + a forma kikenéséhez
csipet só
tálaláshoz fahéj
Elkészítés:
A sütőt 250 °C-ra bekapcsoljuk. Fontos, hogy jó forró legyen.
A leveles tésztát kinyújtjuk minél vékonyabbra.
A hosszanti oldalán feltekerjük minél szorosabban.
Kb. 2-3 cm-es kis hengerekre vágjuk, ezután megy a hűtőbe, amíg elkészül a krém.
3,5 dl tejet a cukorral, sóval és vajjal forrásig melegítjük.
A maradék tejet a liszttel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés közben a forró tejhez adva lehűtjük. A tojások sárgájával (egyesével a krémhez adva) simára keverjük.
A muffinformát kivajazzuk.
A kis tésztahengerek közepén ujjunkkal benyomjuk és muffinforma nagyságú kosárkákat képzünk belőle, úgy, hogy minél vékonyabb legyen a tészta.
Beletesszük a formába és a kosárkákat megtöltjük 2/3-ig a krémmel.
12 percig sütjük, majd 4-5 percig grillfokozaton (nekem nincs grill a sütőben, így 4 perccel tovább hagytam sülni normál módon. Eredetileg a krémnek szinte feketére kell pirulnia.
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
Készült abszolút nem autentikus, meggyes változat is 🙂 (az utolsó kosárkákba kevés krém maradt, emelni kellett valamivel a vízkrémszintet … ) Így sem rossz … 🙂
Forrás: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2008/04/zarndoklatok-clja-pastis-de-belm.html
http://lisszabonfelettazeg.blogspot.hu/2011/01/pastel-de-nata.html