Szilvalekváros-libatepertős táska
Hát, nem gondoltam volna, hogy én valaha tepertőt fogok használni sütihez 🙂
De milyen jó, hogy most tiltólistás nálam pár dolog, mint a tejtermék, cukor, élesztő stb. Persze ez külön szivatás is magamnak, most, hogy a Batha-Porta lisztjeit tesztelem, mert elsőre normál esetben sem könnyű eldönteni, mi is készüljön belőlük. Így meg az ötletek nagy részét el kell vetnem. De legalább nagyobb teret kap a kreatívitás. Hozzáadott cukor-mentes szilvalekvárt már korábban beszereztem, most pedig a libatepertőt is.
A mai napra a dió-málna liszt jutott. Édeskés illatú, barna színű, megsütve nekem abszolút kakaó ízűnek tűnt. Ezt is keverve használtam rozsliszttel. Expressz vajas tészta készült belőle. Az első napon picit szárazabb volt a tészta, következő napra szépen megpuhult.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
10 dkg dió-málnaliszt
15 dkg rozsliszt (használhatunk helyette búzalisztet is)
5-7 ek szódavíz
csipet só
10 dkg juhtúró
1 tojás
szezámmag (elhagyható)
10 dkg szilvalekvár (nem folyós)
5 dkg libatepertő
Elkészítés:
A lefagyasztott vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A lisztekkel, szódával és sóval összegyúrjuk.
3-4 mm-esre kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk a kívánt formákra (késsel, derelyevágóval is kiszabhatjuk).
Ráhalmozzuk a szilvalekvárt és a kisebb darabokra vágott libatepertőt.
Ráhelyezzük a felső tésztaréteget, alaposan lenyomkodjuk először kézzel, majd villával a széleket.
A tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk pl. szezámmaggal.
190 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Konyhalál Facebook oldalát itt találod!
Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjáték a 3 izgalmas sütis krimiért, ne maradj le róla!
Forrás: http://webcukraszda.hu/expressz-vajas-teszta/
You must be logged in to post a comment.