„Narancslekvár” almából (és némi narancsból)
Korábban volt már kudarcba fulladt próbálkozásom a narancslekvárral (már a készítésével, a fogyasztása nem szokott problémát okozni … :D). Mire lehártyázol egy kiló narancsot, ami ugye semmire nem lesz elég, addigra minimum megőszülsz, az ujjaidon az összes legapróbb karcolást iszonyatos módon csípi a savanyú lé és úgy az egészet a fenébe kívánod … De jött a „felmentő sereg”, a Nosaltyn találtam ezt a jó kis narancsíz receptet, meglepő volt, hogy alig kell hozzá narancs, ellenben alma annál több. Teljesen narancsíze van, az almát nem lehet érezni.
Hozzávalók – „Narancslekvár” almából (és némi narancsból):
2 kg alma
30-35 dkg narancs (kb 2 db közepes méretű)
20-50 dkg cukor (ki mennyire édesen szereti)
0,5 l víz
Elkészítés – „Narancslekvár” almából (és némi narancsból):
Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és felöntjük 2 dl vízzel.
A narancsokat meghámozzuk, kifilézzük és kis darabokra vágjuk és a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
A héjról a fehér részeket távolítsuk el és a narancsszinu reszt daraboljuk kis kockákra. Ezeket 3 dl vízben felforraljuk, majd forrás után kisebb lángon tovább főzzük kb. 15 percig. Főzőlével együtt az almához adjuk.
Odatesszük az egészet főzni, amíg az almadarabok szét nem főnek (30-40 perc).
Ha úgy érezzük, tehetünk bele még cukrot, alma savanyúságától, egyéni ízléstől függően.
Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor az egészet botmixerrel pürésítjük.
Még forrón üvegekbe töltjük és 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.
A Napfény íze 🙂 |
3 thoughts on “„Narancslekvár” almából (és némi narancsból)”
You must be logged in to post a comment.
Szeretem az ilyen lekvárokat. Az év folyamán bármikor főzhető, és nincs tele „mindenfélével”, mint a boltiak!Ja, és nagyon finom!
és így almával kevésbé macerás, mint csak naranccsal, bár én ekkora mennyiség filézésével is megszenvedtem 🙂
Megkóstoltuk – megettük, hiszen karácsonyra kaptunk egy üveggel. Biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom!