„Narancslekvár” almából (és némi narancsból)

narancslekvár alma napfény íze

 

Korábban volt már kudarcba fulladt próbálkozásom a narancslekvárral (már a készítésével, a fogyasztása nem szokott problémát okozni … :D). Mire lehártyázol egy kiló narancsot, ami ugye semmire nem lesz elég, addigra minimum megőszülsz, az ujjaidon az összes legapróbb karcolást iszonyatos módon csípi a savanyú lé és úgy az egészet a fenébe kívánod … De jött a „felmentő sereg”, a Nosaltyn találtam ezt a jó kis narancsíz receptet, meglepő volt, hogy alig kell hozzá narancs, ellenben alma annál több.  Teljesen narancsíze van, az almát nem lehet érezni.


Hozzávalók – „Narancslekvár” almából (és némi narancsból):

2 kg alma
30-35 dkg narancs (kb 2 db közepes méretű)
20-50 dkg cukor (ki mennyire édesen szereti)
0,5 l víz

Elkészítés – „Narancslekvár” almából (és némi narancsból):

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és felöntjük 2 dl vízzel.
A narancsokat meghámozzuk, kifilézzük és kis darabokra vágjuk és a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
A héjról a fehér részeket távolítsuk el és a narancsszinu reszt daraboljuk kis kockákra. Ezeket 3 dl vízben felforraljuk, majd forrás után kisebb lángon tovább főzzük kb. 15 percig. Főzőlével együtt az almához adjuk.
Odatesszük az egészet főzni, amíg az almadarabok szét nem főnek (30-40 perc).
Ha úgy érezzük, tehetünk bele még cukrot, alma savanyúságától, egyéni ízléstől függően.
Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor az egészet botmixerrel pürésítjük.
Még forrón üvegekbe töltjük és 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.

 

narancslekvár alma napfény íze konyhalál
narancslekvár alma konyhalál napfény íze
A Napfény íze 🙂


3 thoughts on “„Narancslekvár” almából (és némi narancsból)”