Kalács – mert húsvét nincs nélküle!

kalács

 

 

Van húsvét kalács nélkül? Ugye, hogy nincs! 

Én a legjobban az édes kalácsot a sós sonkával szeretem, ha még valaki nem próbálta, most ne hagyja ki!

Fernalax blogját találtam ezt a  kalács receptet, kis átalakítással elkészítettem. Nagyon finom, és nem is bonyolult!

 

Hozzávalók – Kalács:

50 dkg liszt
2,5-3 dl langyos tej
2 tojás sárgája
2 tk kristálycukor
1 citrom lereszelt héja
18-20 szem édesítő tabletta kis forró vízben feloldva
2,5 dkg élesztő
mazsola/rahát
kis vaj

 

Elkészítés – Kalács:

Fernelax szerint ha édesítő tablettával készítjük a kalácsot, akkor sokkal könnyebb tésztát kapunk.
A tejbe belekevertem a feloldott édesítő tablettákat, cukrot és élesztőt, miután felfutott, a többi hozzávalót is, kivéve a mazsolát és a vajat.
Miután megkelt, én két egyenlő részre osztottam, kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam kis vaníliás cukorral, majd mazsolával (Fernalax raháttal készítette, én gondoltam, hogy ezt helyettesítem összevágott gumicukorral – de mint kiderült ez nem teljesen jó, mert a cukrok megolvadtak sütés közben :D, de a mazsolával nagyon finom).
Feltekerjük a tésztát, a kettőt összesodorjuk és hagyjuk kelni kb 1 órát. Amikor megkelt, akkor megkenjük tojással.
Hideg sütőben kezdjük sütni, én 175 °C-on 1 óra 10 percet sütöttem.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

 

kalács
kalács
kalács
1-3


2 thoughts on “Kalács – mert húsvét nincs nélküle!”