Kéksajtos-medvehagymás pogácsa
Egy pogácsa azoknak, akik nem mernek vagy nem szeretnek tésztát gyúrni és keleszteni, illetve ha számít a gyorsaság. A tészta hozzávalóit csak gyorsan össze kell keverni, nem is szabad túlgyúrni és már lehet is nyújtani és mehet a sütőbe, majd gyorsan ehetjük is a kéksajtos-medvehagymás pogácsát.
A kéksajttal nem vagyok nagy barátságban, mégis, amikor megláttam Édesemnél ezt a receptet, tudtam, hogy ez ízleni fog. (Egyébként Édessemel egyszer már főztem „együtt” vagyis az ő instrukcióit követve készítettünk gyönyörű cupcake-eket a Makifood főzőiskolában.) Éppen annyira van jelen az íze a sajtnak, amennyire kell, a morzsolása után megmaradó, sütés közben megolvadt sajtdarabokkal a találkozás falatozáskor pedig mennyei.
Ez volt az egyike a sütiknek, amit vittem a gasztroblogger találkozóra.
Kéksajtos-medvehagymás pogácsa – Hozzávalók:
140 g liszt
1 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 tk cukor
45 g hideg vaj, felkockázva
100 g összemorzsolt kéksajt
1 kis marék medvehagyma felaprítva (eredeti recept szerint snidling)
120 ml joghurt
Kéksajtos-medvehagymás pogácsa – Elkészítés:
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot összemorzsoljuk a vajjal, majd beletesszük a sajtot, medvehagymát és a joghurtot és lágyan összedolgozzuk (ne gyúrjuk túl!).
Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Én lekentem a tetejüket tojással és szórtam rájuk szezámmagot is, de ez elhagyható.
210 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsin kb. 12 perc alatt kisütjük.
Nagyon finom, puha állagú pogácsákat kapunk, nekem 2 nap után is puhák maradtak.
Konyhalál Facebook oldal: itt található, gyere és csatlakozz!