|
a kollekció |
Noémitől, a Mandulasarok írójától nyertem a Facebookon a lehetőséget, hogy részt vegyek a Makifood Főzőiskolában egy cupcake tanfolyamon, melyet ezúton is nagyon köszönök. A kurzust Márk Szonja, az Édesem blog szerzője tartotta.
A főzőiskola számomra meglepő módon egy fürdőszobaszalonnal egy légtérben található. Szóval a modern konyha mellett láthatunk csili-vili kádakat és egyéb fürdőszobai tárgyakat is :).
|
a főzés színtere |
|
társalgó |
|
egy kád 🙂 elfogadnám … |
Szonja elmondta, hogy ő nem szereti a nagyon színes, figurális süteményeket, tortákat, mert „az étel nem játék”. Szerintem meg miért ne, amúgy nekem se legyen semmi csicsás, giccses, két dolog lehet: a süti (bár tetszenek a nagyon egyszerű, letisztult formák is) és a hűtőmágnes 🙂 De a végeredmény olyan lett, ami nekem is nagyon tetszett, nem csak küllemre, hanem ízre is.
Szerencsére nem amerikai vonalú cupcake-ekek sütöttünk, amik tele vannak halmozva vajas-cukros krémmel, hanem nagyon finom puha, nem száraz tésztákat különféle ízletes krémekkel.
Készült:
Répatorta cupcake citrusos krémsajtos krémmel
Húsvéti cupcake – devil’s food kakaós muffin csoki ganache-zsal
Rózsás-málnás cupcake
Citromos habcsók cupcake
Csak hatan voltunk a tanfolyamon, így bőven volt lehetőség kérdezni is. Sikerült személyesen is találkozni Nyammm Zsófival és Katucival. Elég sok minden lett betervezve erre a kurzusra, így a meghirdetett 3 óra helyett majdnem 4 órán keresztül tevékenykedhettünk, mire mindennel készen lettünk. A muffinok, krémek készítésénél a feladatokat megosztottuk, mindenki csinált valamilyen részfolyamatot, a díszítést mindenki maga végezte néhány sütin.
Ami nekem a legkevésbé ment, az a habzsák kezelése, nem próbáltam még, ez meg is látszott a végeredményen, nem sikerült szépen egyenletesen kinyomni a különböző textúrájú, folyékonyságú krémeket.
A citromos habcsókos cupcake volt a kedvencem, mandulás muffin citromos-savanykás lemon curd-del, a tetején szakácsfáklyával karamellizált habcsókkal … hmmm :), ennek a receptjét leírom.
Financier
Hozzávalók:
125 g tojásfehérje (kb 4 db)
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
Egy csipet só
125 g vaj
Elkészítés:
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk és félretesszük. A vaj barnításával most találkoztam először, ezáltal az illata kissé mogyoróssá változik.
A tojásfehérjét elkeverjük a többi hozzávalóval és a vajat is hozzá csorgatjuk.
Muffinkapszlikba töltjük (a forma 3/4-éig) és 160 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt kisütjük (a kicsiknek elég 20 perc).
Lemon curd
Hozzávalók:
3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
Egy nagy csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tetejére folpackot teszük és hagyjuk kihűlni.
Habcsók (meringue)
Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
150 g cukor
Elkészítés:
A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.
A financier-ek tetejét levágjuk, közepükbe kiskanállal mélyedést vájunk. Ebbe töltjük a lemon curd-öt, erre halmozzuk a habcsókot., amit szakácsfáklyával karamellizálunk. (Valószínűleg jó néhányunk először fogott a kezébe ilyesmit, mert itt-ott égtek a muffinpapírok is, Szonja még az asztalt is féltette :))
Összefoglalva jó hangulatú kurzus volt egy jólfelszerelt konyhában, jól felkészült tanárral, finom cupcake-ekkel.
Amin lehetne javítani szerintem: a kiadott recept néhol nekem nem elég részletes, mivel szét voltak osztva a feladatok, nem emlékeztem minden fázisra, most volt, aminek utána kellett néznem. Illetve jó lenne „utazásbiztosabb” megoldás a készített ételek hazavitelére, a cupcake-ek díszítése sajnos volt, ahol szétnyomódott.
És akkor jöjjenek a képek.
|
készül a répatorta cupcake |
|
csokiolvasztás vízgőz felett |
|
tészta muffinkapszlikba töltése |
|
így néz ki a barna vaj a financierhez |
|
keverednek az alapanyagok |
|
így főz (süt) egy gasztroblogger 🙂 – fényképezőgéppel a nyakban |
|
gyűlnek a muffinok |
|
készül a málnás krém |
|
fotózás |
|
a répaültetvényem „bevetés” előtt |
|
… és után |
|
mélyedések a lemon curd-nek |
|
vigyázz, lövök! |
|
karamellizált habcsók … |
|
… és „karamellizált” muffinkapszli 🙂 |
|
rózsavizes-rózsás-málnás cupcake |
|
csokis kosárkák marcipán hímes tojásokkal |
|
itt meg én nézem, hogy mit is kell csinálni 🙂
Ruzicska Zsófi fotója |
Látom nagyon ment a munka! Remekül néznek ki a cupcake-ek! 🙂
Nagyon szépeket készítettetek!Mikor hozod a kóstolót?Anyu
Biztos szuper volt,a végeredmény ezt mutatja !
Nagyon örülök, hogy találkoztunk, nagyon jól éreztem magam veletek!
Tényleg jó volt a tanfolyam, és ha azokra a sütikre gondolok, amiket gyártottunk, csorog a nyálam … 🙂