Narancsos-fahéjas-karamellás szaloncukor

Az úgy volt, hogy megláttam Erinaceánál a narancsos-fahéjas karamella receptjét és gondoltam, hogy ezt én is megcsinálom. Neki is láttam, de valószínűleg kicsit több folyadék került bele, mint kellett volna (nem szoktam méricskélni semmit), mert a végén nem lehetett szépen szeletelni, nyúlt az egész. Sebaj, majd bevonom olvasztott étcsokival és lesz belőle szaloncukor. Hát nem lett 🙂 Valamiért a csoki sem akart megszilárdulni. Itt már nem adtam fel, mert az íze szuperjó lett, a narancsdarabkák mintha kandírozva lettek volna benne. Fogtam, összegyúrtam az egészet némi darált keksszel, így lett kis tartása és elneveztem szaloncukornak 🙂
Hozzávalók:
13 dkg narancspüré – nálam apróra szeletelt narancsdarabkák voltak
1 dl habtejszín
14 dkg méz
15 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
1 narancs reszelt héja
1 dkg vaj
1 tábla étcsoki (10 dkg)
darált keksz
Elkészítés:
A mézet elkezdem melegíteni, majd hozzáadom a cukrot és karamellizáljuk. Ezután óvatosan hozzáöntjük a narancspüré és a tejszín keverékét, majd fahéjat és a narancshéjat. Addig főzzük, amíg annyira összesűrűsödik, hogy keverés közben lehet látni a lábos alját (kb. 20 perc). A tűzről levéve belekeverjük a vajat.
A masszát lábosba vagy fém tálcára töltjük (én kibéleltem sütőpapírral) és várjuk, hogy megdermedjen.
Vajas/olajos késsel szeleteljük.

Ezután jött az én bénázásom az olvasztott csokiba forgatással, majd az egész újragyúrása darált keksszel, ami optimális esetben nyilván kihagyható 🙂

 

 

Forrás: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/12/narancsos-fahejas-karamella.html



2 thoughts on “Narancsos-fahéjas-karamellás szaloncukor”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük