A nagy McDonald’s-sztori

 

Százhúsz éve, 1902. október 5-én született Ray Kroc amerikai üzletember, aki néhány vendéglőből hozta létre a világ legnagyobb és legjövedelmezőbb gyorsétterem-láncát McDonald’s néven.

Raymond Albert Kroc cseh bevándorlók gyermekeként született az Illinois állambeli Oak Parkban. Üzleti vénája már gyermekkorában megnyilatkozott, limonádét és szörpöket árult egy utcán felállított bódéból. Amikor az Egyesült Államok 1916-ban belépett az első világháborúba, a 15 éves Kroc magát idősebbnek állítva önkéntes mentőautó-sofőrnek jelentkezett, kiképzése során ismerkedett meg Walt Disney-vel, akivel élete végéig kapcsolatban maradtak. A háború után számos foglalkozást kipróbált, volt zongorista, ingatlanügynök, végül pedig egy nagy cég ügynökeként papírpoharakkal és turmixgépekkel üzletelt. A második világháború után egy olyan gépet kezdett árulni, amely egyszerre öt turmixot volt képes elkészíteni. Igencsak meglepődött, amikor 1954-ben egy Richard és Maurice McDonald nevű testvérpár egyszerre nyolc darabot rendelt kaliforniai, San Bernardinó-i éttermébe, ezért kíváncsiságból felkereste őket.

Az ír származású fivérek hollywoodi filmes karrierről ábrándoztak, hiába, de feltűnt nekik, hogy a nagyvárosok körüli elővárosok ingázó lakói olyan pihenőhelyeket keresnek az autóutak mellett, ahol bekaphatnak pár falatot. Nyitottak is 1937-ben Pasadanától keletre egy drive-in éttermet, ahol saját készítésű hot dogot és turmixot kínáltak. Második éttermük 1940-ben a legendás 66-os út mentén, San Bernardinóban McDonald’s Bar-B-Que néven kezdte meg működését, a nem túl széles választékban hot dog, hamburger, sajtburger, shake, tej, kávé, Coca-Cola, pite és hasábburgonya szerepelt, a rendeléseket görkorcsolyás lányok hordták ki.

Az élesedő verseny miatt 1948-tól áttértek egy afféle futószalag-módszerre, minden alkalmazott az étel elkészítésének csak egyetlen részletével foglalkozott. A porcelántányérokat és üvegpoharakat papírra cserélték, a vendégek kiszolgálás helyett a pultnál rendeltek és azonnal megkapták az ételt, amelyhez nem kellett evőeszköz, így a mosogatást is megspórolták. 1954-re már nyolc éttermük üzemelt, amelyek tetejét piros-fehér cserepekkel borították be, és felállították a bizonyos szögből M-nek látszó aranyszínű íveket.

Kroc később azt mondta: amikor körülnézett a vendéglőben, hirtelen „megvilágosodott”, és az üzletben rejlő lehetőségeket látva elhatározta, hogy mindenképpen részesedést szerez. „A nagy sikerek két legfontosabb kulcsa: először, a megfelelő helyen lenni a megfelelő időben, másodszor, kezdeni is valamit ezzel” – ez volt Kroc életfilozófiája, aki ennek megfelelően cselekedett.

A testvérek franchise-menedzserként alkalmazták, ő pedig a sorban kilencedik, de első franchise McDonald’s-éttermet 1955. április 15-én nyitotta meg az Illinois állambeli Des Plaines-ben. 1959-re már száz McDonald’s étterem fogadta a vendégeket Amerika-szerte. Kroc üzleti érzéke kiválóan működött, a cég nettó bevétele két év múlva túllépte az egymillió dollárt. A franchise-üzemeltetőknek tanfolyamot kellett végezniük a cég „hamburger-egyetemén”, ezután „diplomát” vehettek át.

Amikor Kroc 1961-ben mindössze 2,7 millió (mai értéken mintegy húszmillió) dollárért kivásárolta a McDonald testvéreket, már 228 étterme volt, bevétele meghaladta a 37 millió dollárt, s 1984-ben több mint 7500 étterem működött világszerte. Érdekesség, hogy a McDonald’s a világ legnagyobb játékforgalmazója is, a Happy Meal-menükhöz évente másfél milliárd játékot adnak el. Krocot gyakran bírálták a McDonald’s által kínált egészségtelen „junk food” (szemétkaja), a dolgozók kizsákmányolása, könyörtelen üzleti módszerei miatt, de ez őt nemigen érdekelte. Az általa lefektetett előírások miatt a McDonald’s a világ minden pontján ugyanolyan minőségű, nagyságú és ízű ételeket kínál, tehát a vendéget semmiféleképp sem érheti csalódás.

Ray Kroc szívelégtelenségben halt meg 1984. január 14-én, az üzletlánc értékét akkor nyolcmilliárd dollárra becsülték. Emlékiratai nagy sikert arattak, életéről 2016-ban film készült Michael Keaton főszereplésével.

A McDonald’s a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózata, 37 ezer étterme működik a világ 120 országában, ezekben naponta 69 millió vendéget szolgálnak ki, éves forgalma 23 milliárd dollár. Magyarországon az első McDonald’s 1988-ban nyitotta meg kapuit Budapesten, az V. kerületi Régiposta utcában.

A McDonald fivérek megtartották eredeti San Bernardinó-i hamburger-éttermüket, de kénytelenek voltak másik nevet választani, mert a McDonald’s már Kroc birtokában volt. A nehézkes hangzású Nagy M mellett döntöttek, de egy szempillantás alatt csődbe mentek, amikor Kroc, tőlük egy saroknyira új McDonald’s éttermet nyitott… (MTI)

 

Nézd meg ezt is: Így menj stílusosan a McDrive-ba!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!