Így még biztosan nem sütöttél gesztenyét – sült gesztenye másképp

sult gesztenye maskepp

 

Pont egy nappal korábban beszéltünk barátokkal arról, hogy hogyan lehet igazán jól megsütni a gesztenyét. Én imádom a sült gesztenyét, úgyhogy rengetegszer sütöttem idáig, viszont minden volt, csak nem tökéletes. Inkább olyan ehető, mert persze faltam, de ez a gesztenye finomságának volt köszönhető, nem pedig az én gesztenyesütési kvalitásaimnak.

 

Így csináltam eddig sült gesztenyét

Korábban olyan elektromos tűzhelyem volt, aminek a platnijai rezsószerűek voltak. Az volt a taktikám, hogy bevagdosva erre közvetlenül felraktam a gesztenyéket és elkezdtem alacsony hőfokon melegíteni. Egy idő után elkezdtek „pattogni” a gesztenyét, amikor kinyíltak a vágások mentén. Majd megfordítottam őket és tovább sütöttem. Általában itt kezdett el fogyni a türelmem és kapcsoltam melegebbre a platnit, ennek következtében sokszor sikerült túlzottam megégetni őket és mivel ilyenkor meg leszedegettem őket, egyes részek viszont nyersebbek maradtak a kelleténél.

Sokszor be is áztattam fél-egy órára bevagdosás után, de ettől nem tapasztaltam különösebb változást a gesztenyék állagában, későbbi sültségében – én sem értem, hogy miért.

Aztán próbáltam párszor sütőben is megsütni, az kevésbé vált be nekem, mint a platni tetején.

 

Most, a gesztenyeszezon kezdetén jött a felismerés, hogy most már kerámialapos a tűzhely, erre nem raknám csak úgy rá a gesztenyéket (pedig lehet, hogy simán működne, mint korábban is?), most akkor mi lesz velem? Jobb híján marad a sütőben sütés?

 

Sült gesztenye airfryerben

Akkor kicsit oldalra néztem. Hoppá, van nekem egy airfryerem (airfryer = forrólevegős fritőz, amiben minimális olajjal vagy olaj nélkül lehet sütni mindenfélét), abban vajon meg lehet sütni? Rágugliztam, de nem volt találat. Oké, lesz, ami lesz belőle, kipróbálom.

Kivágtam egy kis sütőpapírt, letettem az airfryer aljára, ment bele a beáztatott, bevágott gesztenye és 20 percig sütöttem 200 °C-on. Egyszer megráztam közben. Én is meglepődtem, hogy milyen finom lett. Egyenletes sült és éppen jó puhaságúra. És még az egész sütőt sem kellett befűteni miatta.

 

Azért az, amit az utcán, parázson sütnek, nyilvánvalóan finomabb (vagy csak ott jobban csorog a nyálunk utána), de otthoni körülmények között nekem eddig így lett a legfinomabb.

 

Te hogy sütöd a gesztenyét?

 

Ha te is szereted a gesztenyét, válogass a gesztenyés receptek között!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!