Egyél egy almát és kiderül a jövőd – babonák, hiedelmek az almával kapcsolatban

 

Az alma egyik legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsünk és ebből is fogyasztunk a legtöbbet. Szinte egész évben rendelkezésünkre áll: az ősszel érő téli alma egészen a tavasz végéig fogyasztható, majd a könnyű nyári almákkal kihúzhatjuk a következő szezonig.

Nem csoda, hogy rengeteg népi hiedelem, babona, szokás kapcsolódik hozzá. Jósoltak belőle, szerencsét, szerelmet, bőséget, szépséget tulajdonítottak neki, de van, akinek rossz hírt is jelezhetett. Lássuk, melyek ezek!

 

Az újszülött világra jövetelekor szokás volt, hogy az apa fát ültetett. Aztán ehhez a fához, annak gyümölcseihez kötötték a gyerek sorsának alakulását is. Szoros kapocs alakult ki az emberek és fájuk között, ami még haláluk után is megmaradt, mert sokszor a fájuk alá temették őket. A fiúk fája hagyományosan a körte, míg a lányoké az alma vagy a dió volt.

Karácsonykor, amikor összegyűlt a család, egy almát annyi cikkelyre vágták, ahányan körbeülték az asztalt. Ezzel azt remélték, hogy ha valamelyik családtag eltéved, eszébe jut, kivel ette együtt az almát, és hazatalál.

Karácsonykor amennyiben a meghámozott alma héja egyben marad, az szerencsét hoz.

Ijesztőbb hiedelem, hogy ha karácsonykor valaki úgy vágja ketté az almát, hogy elvágja a magját is, akkor a következő évben halál vár rá.

Karácsony idején a lányok gyakran almát tettek a fürdővizükbe, hogy ebben mosakodjanak meg, mert úgy hitték, ez szépséget és egészséget ad nekik. Sőt, még az állatok itatóvizébe is gyakran raktak almát, hasonló célokból.

Újévkor érdemes almát enni, akkor jól fog menni az üzlet. Számoljuk meg, hány mag van benne, ahány mag, annyi sikerre számíthatunk.

Ha a lányok a meghámozott alma héját a hátuk mögé dobták, akkor az abból kialakuló formából kiolvashatták a jövendőbelijük nevének kezdőbetűjét.

Meg szeretnéd álmodni, hogy milyen lesz a jövőbeni szerelmed? Tekerj át a bal harisnyakötőddel egy almát és rakd a párnád alá egy éjszakára!

A közeljövőben vár már rád a szerelem? Megtudhatod, ha egy almamagot a hüvelyk- és mutatóujjad közé szorítasz, majd elengeded. Ha a mag felülre ragad, akkor hamarosan rád talál a nagy ő, ha alulra, akkor sajnos erre még várni kell.

Megtetszett valaki, de kéne egy kis „rásegítés”? Ehhez egy pontosan kilenc magú almát kell megenni, a magokat pedig a kiszemelt férfi zsebébe csempészni úgy, hogy ő ne tudjon róla. Állítólag garantált a hatás.

Több kérőd is van és nem tudsz dönteni? Nevezd el az almamagokat és tapaszd az arcodra. Amelyik tovább fennmarad, azt a férfit érdemes választani.

Vajon van jövője a kapcsolatodnak? Végy két almamagot, az egyik téged, a másik a szerelmedet jelképezi. Dobd tűzbe mindkettőt. Ha ellenkező irányba pattannak ki, akkor a ti utatok is kettéválik, ha viszont egy irányba, akkor meglesz a közös jövő.

Ha egy nő elkezdi tekerni az alma szárát és tőből szakad ki, akkor lánya lesz, ha egy csonkot hagy maga után, akkor pedig fia.

A Bálint napkor félbevágott alma magjait megszámolva kiderül, hány gyereke lesz valakinek.

Ha valaki egy kupac almából pont egy férgeset választ ki, akkor a kedvező látszat mögött problémái vannak. Ha édes, akkor gazdagság és öröm vár rá, ha savanyú, akkor pedig betegség.

 

Csak babona vagy van benne igazság? Ki tudja, mindenesetre már csak az érdekesség kedvéért is érdemes egy-kettőt kipróbálni. Az viszont egészen biztosan nem csak hiedelem, hogy az alma egészséges, fogyasszunk belőle legalább napi egyet!

 

 

Almás receptek a blogon: katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!