Élelmiszerpazarlás: 4 ember helyett 5 is jóllakhatna, ha nem dobnánk ki ételt

elelmiszerpazarlas

 

A korábbi kutatások mind alábecsülték a kidobott élelmiszer mennyiségét, holland kutatók szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut. Csökkenthető az élelmiszerpazarlás mértéke?

 

A tanulmányuk szerint a kereset növekedésével nő a kidobott élelmiszer mennyisége is. A kidobott ételek mennyisége akár kétszer akkora lehet, mint eddig hitték. Ez azért is sokkoló adat, mivel az ételhulladék mennyiségének csökkentése a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcspontja.

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy naponta fejenként 214 kalória a globális élelmiszerveszteség. A holland kutatók azonban részletesen megvizsgálták a FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott adatokat és ebből számolták ki az élelmiszerhulladék valódi mennyiségét.

A tanulmány szerint az elpocsékolt étel fejenként 527 kalória volt abban az évben (2015-ben).

 

Megállapításuk szerint napi hétdolláros bevételtől elkezd növekedni a kidobott étel mennyisége, érthető(?) módon jellemzően ez a gazdagabb országok problémája, de már a szegényebb országokban is egyre nagyobb gondot okoz. „Abból, ami jelenleg a konyhánkban van, négy helyett öt embert lehetne etetni, ha nem dobnánk ki ételt” – hívták fel a figyelmet a tudósok.

 

Az élelmiszerpazarlás megállítása nyereség nekünk, vásárlóknak is és a bolygónak is.

A kutatók olyan egyszerű megoldásokat ajánlottak az élelmiszerhulladék csökkentésére, mint az élelmiszeradagok csökkentése. Mint hozzáfűzték, nagyon fontos, hogy változtassunk a magatartásunkon, például ne vásároljuk túl sokat egyszerre (bár ez felvethet környezetvédelmi problémákat a több csomagolás miatt).

Sok élelmiszerveszteség még az előtt keletkezik, mielőtt az élelmiszer a fogyasztóhoz kerülne. Általános becslés szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek egyharmada megy pocsékba vagy a fogyasztóhoz jutás során, vagy a konyhában.

 

A globális célkitűzés az, hogy 2015 és 2030 között világszerte felére csökkentsék az élelmiszerhulladék mennyiségét.

„Ez alapvetően a legfenntarthatóbb módja annak, hogy megoldjuk a világ élelmiszerproblémáit a jövőben” – mondta Martine Rutten, a tanulmányon dolgozó egyik kutató.

 

Olvasd el ezt is:

Az élelmiszerek csomagolása nem egy felesleges, környezetszennyező „hóbort”

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 

Forrás: MTI