Egyszerű szilvás tejespite

szilvas tejespite

 

A tejespitéket mindenkinek ajánlom. Ugye, nem csak nálam van úgy, hogy a süteményben a tészta egy olyan muszáj hordozóanyag, a lényeg a lágy vagy éppen remegősebb krémes rész. Nos, a tejespitében a tészta gyakorlatilag egy keményebb puding, tehát az én szememben tulajdonképpen krém 🙂 És tudom, hogy az összes cukrász azt mondja, hogy a süteményeknél a legfontosabbak a grammra meghatározott arányok, a tejespiténél simán lehet játszadozni a mennyiségekkel, jó lesz. Ja, és persze egyszerűen elkészíthető. Úgyhogy jöhet is a szilvás tejespite!

 

Szilvás tejespite – Hozzávalók (bögre = 2,5 dl):

1 és 1/4 bögre tej

4 nagyobb tojás

1/3 bögre cukor

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só

3/4 bögre liszt

szilva

2 dkg vaj és 3 dkg cukor kikenni és megszórni a sütőformát

fahéj + porcukor a tetejére – opcionális

 

Szilvás tejespite – Elkészítés:

A tojást, tejet, cukrot, vaníliás cukrot, sót és lisztet keverjük csomómentesre.

A szilvákat kimagozva daraboljuk tetszőleges méretűre.

Egy 23 cm-es piteformát vagy egy kisebb jénait vajazzunk ki és szórjuk meg kristálycukorral.

Öntsük bele a tésztát, szórjuk rá egyenletesen a szilvát.

190 °C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára – kb. 30-40 percig.

Ha kihűlt, megszórhatjuk fahéjas porcukorral – én ezt kihagytam.

 

Tejespite-gyűjtemény a blogon – a receptekért kattints a süti nevére:

Túrós tejespite

Meggyes-mákos tejespite

Banános tejespite

Epres tejespite

Lisztmentes diós tejespite szederrel

Kókuszos-meggyes tejespite

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 

 

Szilvas tejespite