Egyszerű szilvás tejespite
A tejespitéket mindenkinek ajánlom. Ugye, nem csak nálam van úgy, hogy a süteményben a tészta egy olyan muszáj hordozóanyag, a lényeg a lágy vagy éppen remegősebb krémes rész. Nos, a tejespitében a tészta gyakorlatilag egy keményebb puding, tehát az én szememben tulajdonképpen krém 🙂 És tudom, hogy az összes cukrász azt mondja, hogy a süteményeknél a legfontosabbak a grammra meghatározott arányok, a tejespiténél simán lehet játszadozni a mennyiségekkel, jó lesz. Ja, és persze egyszerűen elkészíthető. Úgyhogy jöhet is a szilvás tejespite!
Szilvás tejespite – Hozzávalók (bögre = 2,5 dl):
1 és 1/4 bögre tej
4 nagyobb tojás
1/3 bögre cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
3/4 bögre liszt
szilva
2 dkg vaj és 3 dkg cukor kikenni és megszórni a sütőformát
fahéj + porcukor a tetejére – opcionális
Szilvás tejespite – Elkészítés:
A tojást, tejet, cukrot, vaníliás cukrot, sót és lisztet keverjük csomómentesre.
A szilvákat kimagozva daraboljuk tetszőleges méretűre.
Egy 23 cm-es piteformát vagy egy kisebb jénait vajazzunk ki és szórjuk meg kristálycukorral.
Öntsük bele a tésztát, szórjuk rá egyenletesen a szilvát.
190 °C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára – kb. 30-40 percig.
Ha kihűlt, megszórhatjuk fahéjas porcukorral – én ezt kihagytam.
Tejespite-gyűjtemény a blogon – a receptekért kattints a süti nevére:
Lisztmentes diós tejespite szederrel
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.