7 tévhit a csokiról

Tevhit a csokirol

 

Minden bizonnyal az egyik legkedveltebb édesség a csoki. Lehet enni szeletben, kockában, táblában, sütinek a tésztájában, krémjében, bármire ráreszelve, ráöntve, de még pohárból iszogatva is. Na és ki tud neki ellenállni…? Nem sokan…

A csokival kapcsolatban jó néhány tévhit is kering. Nézzük a leggyakoribbakat!

1.A csoki boldoggá tesz?

Ha depressziósak vagyunk, hiába kezdünk el csokit enni, nem fog jobb kedvre deríteni. Bár hasonlóan hat a szervezetünkre, mint a szerotonin, azaz a „boldogsághormon”, de több tonnányit kellene megennünk belőle, hogy valóban boldogabbnak érezzük magunkat tőle. Persze van, akinek ez nem akadály… 🙂

2. A csoki hizlal?

Egy tábla csoki átlagosan 400-600 kalóriát tartalmaz, ami nagyjából egy kisebb-közepes ebédnek felel meg. Szóval, igen, ha ebből kettőt benyomsz, az hizlal. Viszont napi pár kockát eszegetsz, abból nem lesz nagy elhízás – de természetesen ha egyáltalán nem eszed meg, csak akkor garantált, hogy nem okoz egy gramm felesleget sem.

3. A csokitól pattanásos lesz a bőrünk?

A csokitól önmagában nem lesz pattanásos a bőrünk. Viszont a hozzáadott tejportól már lehetséges, hogy igen. A tiszta fekete csokiban levő antioxidánsok kifejezetten jót tesznek a bőrnek.

4. A csoki migrént okoz?

Még folynak a viták arról, hogy van-e összefüggés a csokoládéfogyasztás és a migrén között. A kakaó hisztamint szabadít fel a szervezetünkben, ami egyeseknél allergiás reakciókat okozhat, ami migrén formájában nyilvánulhat meg. Viszont más kutatók szerint a csokievés már csak a migrén megjelenésének az előfutára, mert ilyenkor jobban szükségünk van a csoki által okozott „boldogságra”. Akár már egy-két nappal a migrén előtt jelentkezhet a csillapíthatatlan vágy a csokira (vagy más egyéb ételekre).

5. A csoki fogszuvasodást okoz?

A csoki tartalmaz olyan fermentált szénhidrátokat, amelyek nem tesznek jót a fogaknak. De ezek olan kis mennyiségben vannak jelen, hogy igazából nem árthatnak. A problémát a hozzáadott cukor okozza. A rendszeres, napi többszöri fogmosás viszont eltávolítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

6. A csokitól álmatlanság jöhet ránk?

A kakaó tartalmaz ugyan koffeint, de mindössze 5 mg-ot egy csészényi, míg ugyanekkora mennyiségű kávé 130-200 mg-ot, tehát mást kell okolnunk, ha nem tudtunk elaludni csokizás/kakaózás után.

7. Az étcsoki egészségesebb?

Az étcsokiról számos pozitív tulajdonság kiderült, mértékletesen fogyasztva a nagy kakaótartalmú csokoládéban levő flavonoidok karbantartják a szív- és érrendszerünket, hatására csökken a szívinfarktus és a trombózis kockázata. Viszont ez a jótékony hatás csak akkor érvényesül, ha nincs tej is a csokiban, mert tej megakadályozza, hogy a védőanyagok a vérbe kerüljenek. Ez akkor is igaz, ha a tejmentes étcsoki után vagy előtt megiszunk egy pohár tejet.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol rengetegféle csokit és csokis terméket találsz a sok ezer más termék mellett.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂