Cukor, cukorpótló, mesterséges édesítőszer – melyiket érdemes választani?

cukorpotlo

 

A szénhidrátok (ide tartoznak a cukrok is) mindennapi táplálkozásunk részét képezik. Segítenek szabályozni testsúlyunkat, és az izmaink, valamint az agyunk legfontosabb tápanyagai. Megfelelő mennyiségben fogyasztva, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egészségesek. Persze nem akkor, ha  kristálycukorból visszük be szervezetünkbe, jobban járunk, ha főként lassan felszívódó szénhidrátokból fedezzük a szükségletünket – ebben segítenek a cukorpótlók is.

A probléma a cukor (szénhidrátok) esetében is ott kezdődik, ha túlzásba esünk, és hát az édességeket, süteményeket meglátva (vagy csak rájuk gondolva…) ez könnyen előfordulhat.

Nők esetében 25 gramm, azaz nagyjából 6 teáskanál, férfiak esetében 37,5 gramm, azaz 9 teáskanál hozzáadott cukor az ajánlott cukormennyiség.

Az édes élethez viszont hozzájuthatunk némi „csalással” is, ha különböző cukorhelyettesítőket használva. Rengeteg van belőlük a boltok polcain, illetve a különböző élelmiszerekben adalékanyagként, nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy melyiket érdemes fogyasztani.

A cukrok és a méz természetes édesítőanyagok, amik energiát adnak. A mesterségesen előállított édesítőszerek csak édesítenek, energiát viszont nem adnak, így az elhízás (nagyobb) veszélye nélkül fogyaszthatjuk. A cukorpótlók pedig valahol a két csoport között állnak.

 

Természetes édesítőanyagok  

répacukor: cukorrépából nyert gyorsan ható energiaforrás

nádcukor: cukornádból nyert, elég drága cukorfajta, kávék, teák ízesítésére használják

szőlőcukor (glükóz): gyorsan ható energiaforrás, így sportolóknak és szellemi munkát végzőknek ajánlott

gyümölcscukor (fruktóz): ez az egyetlen édesítőszer, amit cukorbeteg is fogyaszthatnak – természetesen csak mértékkel

malátacukor (maltóz): csíráztatott árpából készül

juharfacukor vagy juharszirup: juharfa leveléből állítják elő. A sima cukorral szemben több mint 50 hasznos vegyületet tartalmaz, például antioxidánsokat. Minél sötétebb a szirup, annál nagyobb a vegyület koncentrációja.

kókuszcukor: A kókuszpálma virágpárnájának nektárjából készül, íze a karamellhez hasonlít.

tejcukor (laktóz): Az emlősök tejének cukorkomponense a tej szárazanyag-tartalmának kb. 4–7%-át teszi ki. Leginkább tejsavóból vonható ki gazdaságosan. Édes íze van, édesítőereje 68%-a a közönséges cukorénak

méz: méhek készítik a virágok és más növényrészek édes nedveiből. Magas energiatartalmú, sok tápanyagot tartalmazó édesítőszer, mely a belek, izmok és a szív működésére is pozitívan hat, valamint gyarapítja a hemoglobint, tisztítja a légutakat. Van akác-, hárs-, fenyő-, gesztenyeméz, illetve többféle virágból származó vegyes virágméz.

 

cukorpotlo

 

Mesterséges édesítőszerek

Legnagyobb előnyük, hogy nem emelik a vércukorszintet. Ezeket az édesítőszereket laboratóriumi körülmények között állítják elő, így tudható a pontos összetételük, garantálható a tisztaságuk, ezek pedig fontosak az adagolásnál. Természetesen ezeknél is figyelni kell arra, hogy ne fogyasszunk belőlük a megengedett mennyiségnél többet.

Fogyaszthatók közvetlenül is édesítésre, illetve különböző élelmiszerekbe is teszik a gyártás során. Fajtái:

szacharin: háromszázszor édesebb a répacukornál.  Hideg vízben rosszul, meleg vízben jobban oldódik, hőre bomlik, így sütésre, főzésre nem alkalmazható. Fémes, kesernyés mellékíze van. Nem ajánlott terhes nőknek és csecsemőknek.

krisztalloz: Édeske néven forgalmazzák, tulajdonságai hasonlók a szacharinhoz, de főzésálló.

ciklamát: Kevésbé édes, mint a szacharin, 30-40x édesebb, mint a cukor, viszont nincs keserű mellékíze. Hőstabil, így sütéshez, főzéshez is alkalmas. Az emésztőcsatornán változatlanul és felszívódás nélkül halad át.

aszpartám: természetes eredetű édesítőszer, háromszor édesebb a cukornál. A hőkezelést nem bírja, így csak a főzés végén adható az ételhez.

aceszulfám-K: Fehér színű, kristályos por állagú, kétszázszor édesebb a cukornál. A szervezetben nem bomlik le, változatlan formában kiürül a beleken keresztül. Nincsenek jelentősebb mellékhatásai.

 

Cukorhelyettesítő anyagok (cukorpótlók)

Jellemzőjük, hogy energiát tartalmaznak és van vércukoremelő hatásuk – de kisebb arányban, mint a cukornak.

A természetes és mesterséges édesítőszerek között vannak, energiatartalmuk van, de lassabban bomlanak le a szervezetben, így cukorbetegek is fogyaszthatják őket korlátozott mennyiségben.

szorbit: Kukorica-, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével állítják elő. Kb. feleannyi energiát tartalmaz, mint a répacukor. Pozitív tulajdonsága, hogy az élesztőgombák nem bontják, így késlelteti az avasodást. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat, egy éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott.

mannit: Ez a manna, vagyis a virágos kőris kérgéből folyó édes nedv kivonata. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szorbit. Az édesítés mellett csomósodásgátlóként is használják.

izomaltit: Nagyjából fele olyan édes, mint a kristálycukor. Az édesítés mellett a cukrásziparban tortadíszítéshez használják.

maltit: A kukoricakeményítő alapú maltit édessége nagyjából 60-90 %-a a cukorénak, kalóriaértéke 40 %-kal kevesebb. Vízmegkötő hatása miatt tömegnövelő, gátolja az ételek kiszáradását. Diabetikus készítményekben is alkalmazható, hasznosításához nem igényel a szervezet inzulint.

laktit: A laktit a tejcukorhoz hasonló szerkezetű. Energiatartalma szintén kisebb, mint a cukoré.

xilit: Ez az, amit nyírfacukorként ismerünk, de van, amit kukoricacsutkából vagy préselt cukornádból állítanak elő, a legtöbb rostos növényben megtalálható. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért hashajtó hatású lehet. Ugyanolyan édes, mint a sima cukor, használatuk is szinte teljesen megegyezik, viszont 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Alacsonyan tartja a vércukor szintet, csökkenti az inzulin szükségletet, étvágy-csökkentő, gátolja a fogszuvasodást, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, mellékízmentes, terheseknek is adható.

eritrit: Az eritrit a vékonybélbe érve gyorsan felszívódik, ahonnan 24 órán belül szinte teljes egészében távozik a vizelettel. Édessége kb. 40-50 %-a a cukorénak. Csak nagyon nagy mennyiség mellett okozhat gyomorpanaszokat.

stevia: Egy dél-amerikai gyógynövény, a jázminpakóca leveleiből nyerik. A levele harmincszor, a belőle készült kivonat már háromszázszor édesebb, mint a cukor. 198°C-ig hőstabil. Nincs benne kalória, nem károsítja a fogakat. Hátránya a keserű utóíz.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a különböző édesítőanyagokat, édesítőszereket, cukorpótlókat, illetve az ezekkel készült élelmiszereket is beszerezheted.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!