Ezért lett New York neve Nagy Alma

New York Nagy Alma

 

Miért lett egy gyümölcs New York beceneve? Elgondolkodtál már rajta? Én igen és rá is kerestem a „megfejtésre”. Ami nem is olyan egyértelmű…

A Nagy Alma név eredetéről többféle történet is kering.

A legkorábbi szerint egy madame-nak, a francia származású Evelyn Claudine de Saint-Évremondnak köszönhetjük a megnevezést. A hölgy az 1800-as évek elején költözött New Yorkba, ahol aztán egy – egyébként a mai napig álló – igen népszerűvé vált bordélyházat nyitott. Evelyn a nevét Eve-re változtatta és a bibliai összecsengés miatt az örömlányokat almáknak hívta. Mivel rengetegen „rákívántak” az almákra, meglehetősen sok bordélyház nyílt a városban. Így nem is lehetett volna egyszerűbben leírni New York legmeghatározóbb(?) tulajdonságát, mint a Nagy Almával.

Egy jóval visszafogottabb történet szerint a The Big Apple megnevezést A vándor New Yorkban című regényében Edward S. Martin író használta először 1909-ben, mivel úgy tartotta, a város egy olyan hely, ahol mindenki megtalálja a boldogulását.

Olyan mendemonda is kering, hogy a New Yorkban szerencsét próbáló jazz-zenészek körében terjed a Nagy Alma megnevezés a 30-as években. Ők mondogatták, hogy sok alma terem ugyan a siker fáján, de nagy alma csak egy van. És ez az egy természetesen New York volt.

New York Nagy Alma

De az is lehet, hogy egy a 40-es években létező, Big Apple nevű éjszakai klub után kapta a nevet először csak Harlem városrész, majd egész New York.

A legvalószínűbb viszont az, hogy John F. Fitzgerald sportújságíró „tehet róla”, mivel 1924-ben Around the Big Apple néven írt egy rovatot a New York Morning című újságban a lóversenyekről. Fitzgerald azt mondta, hogy a zsokéktól hallotta ezt a kifejezést, ők viszont akkor még a megnyerhető díjakra értették. Van egy másik verzió is, ami szerint a versenypályákat hívták így, mivel alma alakjuk volt.

A 70-es években nem éppen az utazók álmának számított New York, inkább az utcai bűnözésről volt híres. Ezen akart változtatni Charles Gillette, egy New York-i ügynökség elnöke. Ehhez keresett egy könnyen megjegyezhető, szerethető szimbólumot, így talál rá – újra – az almára.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂