Medvehagyma kisokos – mindent a medvehagymáról
A medvehagymának számos jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. Meg persze a bombasztikus íze és a harsányzöld színe tette igazi sztárrá a növényt néhány éve.
Március végén-április elején van szezonja, ilyenkor már jó idő van a kirándulásokra is, érdemes összekötni a kellemest a kellemessel és gyűjteni belőle, hogy ezzel ízesítsük ételeinket.
Medvehagyma vs. gyöngyvirág
A medvehagyma nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirág levelére. Ha még a medvehagyma-szezon elejét elcsípjük, akkor könnyű dolgunk lesz, mert akkor még nem bújnak elő a gyöngyvirág levelei.
De a két növényt legegyszerűbben úgy különböztethetjük meg, ha összedörzsöljük a levelét, ha hagymaszagú, akkor az medvehagyma. Viszont ezt érdemes kétely esetén még a szedésnél megtenni, mert ha egy csokorban ott van több száz levél, mire hazaérünk vele, kissé átveheti mind az átható hagymaszagot, így lehet, hogy kicsit becsapnak az érzékszerveink.
Így szedd, hogy az utánad jövőknek is maradjon. És jövőre neked is
Ahogy a neve is mutatja, a medvehagyma hagymás növény. Ennek csak a leveleit szedjük le, a hagymát ne ássuk ki.
Egy növényen a szár mellett két levél fejlődik. Ha mindkettőt levágjuk, nem tud tovább növekedni és meghal, így csak az egyiket szedjük le.
Ha a levelet közvetlenül a hagyma felett vágjuk le, főként ha még zsenge, szintén nem tud tovább nőni, ezért érdemes kb. a felénél elvágni.
Az előírások szerint maximum 2 kg-ot szedhetünk belőle fejenként, de lássuk be, ez olyan mennyiség, amivel hagymaszagú lehet a család bőven sok ideig, így tényleg felesleges többet felhalmozni.
Medvehagyma tartósítása
fagyasztva
Egészben vagy darabolva, de érdemes kisebb, felhasználás szerinti adagokban fagyasztani, alaposan bezacskózva, hogy ne vegye át minden az illatát.
szárítva
Radiátoron kb. egy nap alatt megszárad, morzsolva csavaros üvegbe téve, száraz helyen tárolva.
medvehagyma olaj
Szárítás és morzsolás után hidegen sajtolt olajba téve.
medvehagyma pesztó
Olajban lesütve a leveleket, hozzáadva fokhagymát, fűszereket, darált magokat.
medvehagymás fűszervaj
Puha vajjal medvehagymaleveleket botmixerrel aprítva, keverve – folpackba csomagolva a fagyasztóban tárolva
Próbáld ki a medvehagymás receptjeimet is:
Kéksajtos-medvehagymás pogácsa
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Fotók: iStock
You must be logged in to post a comment.