Medvehagyma kisokos – mindent a medvehagymáról

medvehagyma kisokos

 

 

A medvehagymának számos jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. Meg persze a bombasztikus íze és a harsányzöld színe tette igazi sztárrá a növényt néhány éve.

Március végén-április elején van szezonja, ilyenkor már jó idő van a kirándulásokra is, érdemes összekötni a kellemest a kellemessel és gyűjteni belőle, hogy ezzel ízesítsük ételeinket.

 

Medvehagyma vs. gyöngyvirág

A medvehagyma nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirág levelére. Ha még a medvehagyma-szezon elejét elcsípjük, akkor könnyű dolgunk lesz, mert akkor még nem bújnak elő a gyöngyvirág levelei.

De a két növényt legegyszerűbben úgy különböztethetjük meg, ha összedörzsöljük a levelét, ha hagymaszagú, akkor az medvehagyma. Viszont ezt érdemes kétely esetén még a szedésnél megtenni, mert ha egy csokorban ott van több száz levél, mire hazaérünk vele, kissé átveheti mind az átható hagymaszagot, így lehet, hogy kicsit becsapnak az érzékszerveink.


Így szedd, hogy az utánad jövőknek is maradjon. És jövőre neked is

Ahogy a neve is mutatja, a medvehagyma hagymás növény. Ennek csak a leveleit szedjük le, a hagymát ne ássuk ki.

Egy növényen a szár mellett két levél fejlődik. Ha mindkettőt levágjuk, nem tud tovább növekedni és meghal, így csak az egyiket szedjük le.

Ha a levelet közvetlenül a hagyma felett vágjuk le, főként ha még zsenge, szintén nem tud tovább nőni, ezért érdemes kb. a felénél elvágni.

Az előírások szerint maximum 2 kg-ot szedhetünk belőle fejenként, de lássuk be, ez olyan mennyiség, amivel hagymaszagú lehet a család bőven sok ideig, így tényleg felesleges többet felhalmozni.

Medvehagyma kisokos


Medvehagyma tartósítása

fagyasztva

Egészben vagy darabolva, de érdemes kisebb, felhasználás szerinti adagokban fagyasztani, alaposan bezacskózva, hogy ne vegye át minden az illatát.

szárítva

Radiátoron kb. egy nap alatt megszárad, morzsolva csavaros üvegbe téve, száraz helyen tárolva.

medvehagyma olaj

Szárítás és morzsolás után hidegen sajtolt olajba téve.

medvehagyma pesztó

Olajban lesütve a leveleket, hozzáadva fokhagymát, fűszereket, darált magokat.

medvehagymás fűszervaj

Puha vajjal medvehagymaleveleket botmixerrel aprítva, keverve – folpackba csomagolva a fagyasztóban tárolva

medvehagyma kisokos


Próbáld ki a medvehagymás receptjeimet is:

Medvehagymás háromszög

Kéksajtos-medvehagymás pogácsa

Medvehagymás bagett

Medvehagymás körözött

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Fotók: iStock