Érdemes a Himalájáig menni egy kis sóért?

himalaja so

 

Mindenhol azt halljuk, használjunk kevesebb sót. Mégis nélkülözhetetlen számunkra. Szükségünk van rá, de nem mindegy, milyenre.

Mi ez a nagy hype a rózsaszín himalája só körül?

Az asztali sóként ismert finomított só nagyjából minden ásványi anyagtól mentes, csak nátriumot és klorid iont tartalmaz, mint ahogy az iskolában megismert képlete is mutatja: NaCl.

A himalája sót pont ennek ellenkezője miatt istenítik, hogy 84 másik ásványt is tartalmaz (például kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet, vasat). Ezeknek a mennyisége azonban nem túl nagy, a himalája só is természetesen legalább 98 százalékban NaCl. A benne levő nyomelemekhez zöldségekből, gyümölcsökből egyszerűbben hozzájuthatunk, bár úgy is gondolkodhatunk, hogy a „legkisebb is számít”.

Akkor most nem érdemes himalája sót vennünk?

De. A himalája só évmilliókkal ezelőtt úgy keletkezett, hogy nagyobb tengerrészek elzáródtak a tenger többi részétől és mivel nem volt vízutánpótlásuk, elpárolgott a folyadék és ott maradt a só. Ahogy telt az idő, ezek a sórétegek betemetődtek. A földkéreg mozgása miatt egyes rétegek a föld alá, míg mások a magasba emelkedtek.

Amit konyhasóként hívunk, az is a tengerből származik, viszont napjainkban folyik a lepárlása. Így mindaz a szennyeződés, ami a tengerbe bekerül, az a sóban is fellelhető. A himalája só pedig az évmilliókkal ezelőtti állapotban, a mai környezeti hatásoktól mentesen, védetten található meg. Kézzel bányásszák, így ipari beavatkozásoktól mentes.

A himalája só használható az étel ízesítésén kívül sófürdő készítésére, oldat formájában az orrüreg tisztítására, krémmel keverve bőrradírként, melegen sópárnaként a fül-, derék-, vállfájdalmak enyhítésére, az izzadtságszag eltüntetésére, sólámpaként, sótéglaként a levegő minőségének javítására, sócsempeként grillezésre.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol természetesen a himalája sót is beszerezheted.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂