Ezért tettek az oroszok békát a tejbe

 

A mesék alapján a békákat megcsókolni „szokás” és hipp-hopp, királyfi válik belőlük. Ellenben, aki már megtalálta a királyfiját, viszont elromlott a hűtője, más módon is „hasznosíthatja” a brekit.

A régi időkben, amikor még nem volt hűtőszekrény, meglehetősen nehézkes volt az élelmiszerek tárolása. Főleg a gyorsan romlóaké, mint például a tej. A pincék vagy hideg tél sokat segítettek, de a legbiztosabb az volt, ha gyorsan megitták.

De nem az oroszok. Ők békákkal tartósítottak.

Állítólag régen egy paraszt békákat talált a hűvösre tett tejeskannáiban, miután kihalászta belőlük az állatokat, feltűnt neki, hogy hosszabb idő után is fogyasztható a tej. Ezt a legendát az oroszok közül sokan ismerik, de valószínűleg, ma már nem dobálnak békákat a tejeskancsóikba – bár az internet sötét bugyraiban elmerülve kiderül,  hogy sok egyéb „galádságra” azért képesek…

Szóval, a tudósok kiváncsiak voltak a történet valóságtartalma, így megvizsgálták a barna békákat, és rájöttek, hogy ha stressz éri őket, akkor olyan peptideket bocsátanak ki magukból, amelyek baktériumölő hatásúak, ez hat azokra is, amiktől megsavanyodna a tej és még szalmonella és a staphylococcus bacikat is ki lehet vele cselezni.

Ettől függetlenül javaslom inkább a pasztőrözést és a hűtést, ki tudja, a stressz hatására mi kerül még a békából a tejbe… 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂