Rizsázzunk – A vagy B, fényezett vagy fényezetlen, fehér vagy barna?
A rizs a krumpli mellett a második legkedveltebb köretfajta Magyarországon. Sok fogy belőle, de tudja-e mindenki, hogy melyik rizsfajta mire való, mi a különbség a fehér és barna rizs között, melyik egészségesebb, mi az A és mi a B rizs, fényezett vagy fényezetlen?
Nézzük!
Fehér és barna
Mindkét fajta rizs alapja ugyanaz a növény, a feldolgozás során a barnánál hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti hártyát (korpát és csírát), amelyben az értékes tápanyagok többsége található. Ebből a szempontból egészségesebb a barna, illetve a glikémiás indexe is alacsonyabb (bár nem sokkal), azaz a vércukorszintünket jobban kordában tudjuk tartani vele. Viszont hiába a barna rizsben levő több tápanyag, mert a szintén hártyában található fitinsav, ami meg pont akadályozza ezek felszívódását. Ha ez ellen akarunk tenni, akkor áztatni vagy fermentálni kell a barna rizst.
A barna rizsben ugyan több a rost és a fehérje, de cserében kalóriából, zsírból és szénhidrátból is több van benne.
Tehát nincs egetverően nagy különbség a fehér és barna rizs között, mértékkel fogyasztva egyikkel sem foghatunk mellé, cukorbetegség esetén érdemes a barnát választani.
A vagy B
A betűjelzést a rizs minősége szerint adják, a benne található szemtörmelék és idegen anyagok mennyisége szerint. A magyar szabály szerint az A rizsben 0,2 százalék idegen anyag és 10 százalék rizsszem törmelék, a B minőségűben 0,3 százalék idegen anyag és 20 százalék törmelék lehet.
Fényezett és fényezetlen
Amikor a barna rizsről koptatással eltávolítják a korpát és csírát, akkor fényezetlen fehér rizst kapnak.
Fényezett rizs esetében a szemeket glükózzal és talkummal fényezik, gyakorlatilag fényesre csiszolják. Ettől kissé csökken a tápértéke, de kevésbé tapad főzés után össze.
Legyen Ön is milliomos!
Hogy mi köze a pénzkötegeknek a rizshez? A hagyomány szerint az esküvő utáni rizsszórástól lesz az ifjú pár gazdag, termékeny és gondtalan.
Németországban a gyermekáldás is megállapítható ezután, amennyi rizsszem fennakad a rizsszórás után a menyasszony és vőlegény hajában, annyi gyerekre számíthatnak.
Nem csak az esküvővel kapcsolatosan vannak „rizses” babonák, hagyományok. Távol-Keleten meg kell enni az összes rizst, különben szerencsétlenség éri a házat. A thaiok ezzel szemben mindig meghagynak egy keveset a ház szellemének. A vietnámiak pedig egyenesen külön terítenek a halottak szellemének.
Illetlenség a japánoknál az evőpálcikát a rizsbe szúrni, mert ez csak a gyászszertartásokon felállított oltárokon szokás. Ha mégis megteszi valaki, akkor ezzel megjósolja a helyiségben levők egyikének a halálát.
Arról, hogy melyik rizs mire való, a következő bejegyzésben lesz szó.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol mindeféle és -fajta rizst és rizsből készült élelmiszert megtalálsz.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebok oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.