Megkóstoltam az ország tortáját – ez nem jött be

 

Az ország tortáját minden évben nagy figyelem kíséri, amint kihirdetik, hogy melyik lett a nyerő, meg is indul a leírás alapján a véleményezés. Sokan azt mondják, az egyszerűbb jobb lenne, de talán azért ők is “kötelező jelleggel” megkóstolják aztán. Én egyetértek azzal, hogy ez legyen valami extra, mert sima krémest azért mindenhol, bármikor tudunk enni. Eddig mindig hagyományosan tűzijátéknézés közben kóstoltuk az országtortákat, idén most előbb lehetett, így már túl is vagyunk rajta.

2018-ban a Komáromi kisleány lett Magyarország tortája, melyet a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készített. A torta mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér van benne.

A leírás alapján én már azt mondtam, hogy ez nem tetszik, de így voltam a tavalyi tökmagossal is, az meg aztán nagyon ízlett, szóval, ez önmagában nem jelent semmit. 

De sajnos élőben sem volt számomra túlzottan nyerő. A tortaszeleteket a balatonlellei Márton Cukrászdából hoztuk dél körül, az esti kóstolásig a hűtőben állt, ez látható a fotón. Így is szerintem kissé lágy volt, lehetne több tartása is.

Az alján a tészta enyhén ropogós, grillázsos(?) darabkás, egész jó állagú és ízű. A vaníliás krém az úgy “csak benne van”, nekem különösebbet az ízhez nem tett hozzá. A körtezselé csalódás, nem elég intenzív a zamata. Ami viszont legkevésbé tetszett rajta, az a felső csokiréteg. Szeretem a csokit, de a kánikulában egyáltalán nem hiányzott ez az ütős, erős íz, másrészt valószínűleg ez nyomta el a többi réteg, elem ízét is. Gondolom, hogy egy jó minőségű csoki lehetett, de mégis engem arra emlékeztetett, amibe otthon a kókuszkockát mártani szoktuk, abba pedig kerül általában megmaradt csokimikulás is – nekem az sem jön be túlzottan.

Az összetevői alapján is én ezt egy őszi, téli tortának tartom, nyárra én valami könnyedebbre vágyom.

A torta egyébként nem rossz, a család többi tagjának bejött, nekem viszont sajnos egyszerkipróbálós marad ez most.

 

Itt pedig megnézhetitek a tortáról unokaöcsém mélyreható szakmai elemzését.
(A baraboba jelentése parabola antenna, semmi köze a tortához, de ez most a kedvenc szava…😬)

 

Kóstold végig az eddigi országtortákat – receptek

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 7 thoughts on “Megkóstoltam az ország tortáját – ez nem jött be”