Egyszerű tonhalas táska leveles tésztából

 

Amikor gyerek voltam, úgy emlékszem, hogy egyáltalán nem játszótereztünk. Mert a falunkban nem is igen volt ilyesmi, volt viszont a saját udvarunkban! Apukám csinált nekünk a tesómmal hintát, homokozót, fából volt egy mozdonyunk és még bordásfalunk is, mellette még a nagy udvar, szóval helyben le tudtuk fárasztani magunkat. Azért a mostani játszótereket elnézve szívesen kipróbáltam volna őket is gyerekkoromban (na jó, még most is…). A gyerekek bandázhatnak, közösen játszhatnak… a szülők meg addig az oldalvonalról várhatják, míg a csemeték meg nem unják vagy ameddig ők azt nem mondják, hogy most már elég. 

Ha nem csak fél órára van tervezve a játszóterezés, akkor nem árt némi harapnivalót is vinni, mert vagy a gyerek éhezik meg vagy az ismerős szülőkkel jól esik elrágcsálni valamit. Ami ilyenkor praktikus: egy-két falattal bekapható legyen, ne maszatoljon, könnyedén szállítható, dobozolható vagy akár zacskózható legyen és persze ne tartson sokáig az elkészítése. Ezeknek a feltételeknek megfelelően készült ez a tonhalas táska.

 

Hozzávalók:

1 sütőpapírra nyújtott leveles tészta

1 Hamé tonhalas krém

10 dkg morzsolt kukorica (konzerv)

10 dkg reszelt trappista sajt

1 tojás

lenmag/szezámmag

 

Elkészítés:

A leveles tésztát 10 egyenlő téglalapra vágjuk (hosszában középen, majd a két sávot 5-5 darabra).

A tonhalas krémet, a lecsepegtetett kukoricát és a reszelt sajtot összekeverjük. Ezekből diónyi mennyiségeket teszünk a tészták alsó felébe.

A tojások fehérjét és sárgáját összekeverjük (elegendő csak az egyik fele is, ha van maradék) és a tészták szélét végigkenjük vele egy ecsettel. Elég csak az alsó felét.

A tészta felső felét ráhajtjuk a tésztát, úgy igazítjuk, hogy a szélek egymásra kerüljenek. Egy villával végignyomkodjuk a széleket, ezzel biztosítjuk, hogy egyben maradjanak a tészták.

A tonhalas krémből valamennyi ki fog maradni, de azt akár simán egy kenyérre kenve is megehetjük.

Tepsibe rakjuk.

Tojással lekenjük a táskákat és megszórjuk lenmaggal vagy szezámmaggal.

200 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

A bejegyzést a Hamé támogatta.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂