Egyszerű gombás táska
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető sós süti, krémes gombás töltelékkel.
Nemrégiben készítettem tejszínes-laskagombás pennét, ami annyira ízlett, hogy azóta már harmadszorra készítettem el. Most éppen csiperkéből. A pennére valóból egy kis adagot „megmentettem” és leveles tésztából készült táskákba tettem.
Mivel egy adagnyi leveles tésztából készíthető táskákhoz kevés kell a gombából, ekkorka adaghoz önmagában felesleges nekiállni, azt javaslom, hogy „csippentsetek le” ti is a tésztához való adagból egy kicsit, a többi pedig egyétek pennével, így lehet mondjuk egy jó kis vacsora után finom reggelink is belőle.
Hozzávalók – Egyszerű gombás táska:
20 dkg csiperkegomba
2 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 csipet só
bors ízlés szerint
1+1 ek liszt
7+7 dkg trappista sajt
1 csomag leveles tészta – javaslom a hűtött (nem fagyasztott) készre nyújtottat
25 dkg penne tészta.
Elkészítés – Egyszerű gombás táska:
A vajon megpirítjuk az apróra kockázott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a szintén apró fokhagymát.
Majd mehet hozzá a szeletelt gomba, só és bors. Pár percig pirítjuk.
Ráöntjük a tejszínt és főzzük pár percig.
1 evőkanal lisztet rászórunk és egyenletesen elkeverjük.
Na, itt jön az, hogy a gomba kb ötödrészét rakjuk külön, ez a kis rész megy a táskákba, a többi már készen is van, ehetjük a pennével, megszórva kb 7 dkg reszelt sajttal.
A kisebbik részbe szórjuk még kevés lisztet, ennek nem szabad folyósnak lennie, különben nehezen marad meg a batyuban. Egy kevés reszelt sajtot is keverhetünk bele, az még jobban segít, hogy „megkössön”.
A leveles tésztát – ha nincs készre nyújtva, akkor vékonyra nyújtjuk – kb 10×15 cm-es téglalapokra vágjuk.
A közepére halmozunk kevés gombát, ráhajtjuk a tészta két oldalát, megfordítjuk, hogy alulra kerüljön az illesztés, a két végét pedig villával alaposan összenyomkodjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Aki nem tojásallergiás, az kenje le a tetejüket kis tojással, sokkal szebb lesz, mint az enyém.
A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét – az enyémen füstölt sajt van, többször jártam már úgy, hogy nem akart szépen olvadni, hanem inkább ég, hát, most is az történt (még szerencse, hogy szeretem a jól megsült sajtot).
Ha tetszette a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Azért is örültem a megkeresésüknek, mert ócsai cég, tehát a szülővárosomban működnek. Tevékenységükben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, egészséges életmód, ezek fontosságára a GoPink! akcióval hívják fel a figyelmet már 5. éve. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva rózsaszín tálcákba csomagolják a gombákat és minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatják a mellrák elleni munkát.
You must be logged in to post a comment.