25 ország – 25 karácsonyi menü
A legtöbb magyar családban nincs karácsony halászlé, töltött káposzta és bejgli, zserbó, szaloncukor (és Kevin) nélkül. (Mondjuk a miénkben pont van, nálunk csak a bejgli a „kötelező” elem.)
És mit tesznek az asztalra ugyanekkor a nagyvilágban? Ennek néztem most utána.
Svédország
Svédországban karácsonyi vacsorához is kedvelt a smörgåsbord, azaz a „svédasztal” mindenféle finomsággal: karácsonyi főtt sonkával, kolbásszal, grubbrörával (tojásos szardellakrém), heringsalátával, pácolt heringgel, házi májpástétommal, húsgolyókkal, rozskenyérrel és krumplival.
Gubbröra | sweden.se
Chile
Chilében az egész nagy család összegyűlik karácsonykor, gyakran rendeznek asadot, azaz grillpartit.
Különlegességük a kifejezetten karácsonykor fogyasztott cola de mono, azaz majomfarok, amiben kávé, tej és cukor van. A másik érdekesség egy gyümölcskenyérféleség, amiben a spanyol pascua szó szerepel, ez pedig húsvétot jelent. A chileieknél azonban karácsonyként is fordítják.
Csehország
Csehországban sokan böjtölnek karácsony estéjéig, és csak egy kis édes kalácsot esznek napközben, hogy aztán több kilót felszedjenek az esti lakomán. Ilyenkor vagy hallevest esznek, ami egyáltalán nem hasonlít a magyar halászléhez, például nincs benne paprika, viszont van helyette zöldség, vagy gombás kubát, ami árpagyöngyből készül. A főfogás ezután következik, ez általában rántott ponty és krumpli saláta, ami a belerakott zöldségek miatt inkább a franciasalátára hasonlít.
Kuba – Tres Bohemes
Dánia
Dániában nem leveseznek, a karácsonyi vacsora hagyományosan sült disznóból állt, amihez párolt káposzta, barnaszósz és barna krumpli szolgált köretként. A párolt fehér káposztát fahéjas cukorral megszórva tálalják, a barna krumpli pedig aprószemű burgonyából készül, ez sok cukorból készült vajas karamellbe forgatják.
A desszert a risengrød, a melegen feltálalt tejberizs, amihez tejszínt, mandulát, vaníliát és meleg meggyszirupot adnak. A desszertbe pedig kerül egy olyan mandula is, amiről leszedik a külsejét, és aki azt megtalálja, ajándékot kap.
Franciaország
A karácsonyi vacsora neve Franciaországban Le Réveillon, a menüben pedig sok minden előfordulhat az osztrigától kezdve egészen a sajtválogatásokig. A fő desszert a bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs torta.
Provence-i hagyomány, hogy az asztalon 13 desszert van, amik a 12 apostolt és Jézust szimbolizálják. Természetesen nem csak sütemények vannak ilyenkor, hanem mandula, szárított gyümölcsök vagy éppen kandírozott citrom is.
Buche de Noel Recipe – Allrecipes.com
India
Indiában a katolikusok ünneplik a karácsonyt, ilyenkor rengeteg édesség készül, például kidiyo, ami fánkgolyó cukorsziruppal leöntve, vagy kardamomos makaron. A főétel általában birjani, ami bárányhúst és rizst tartalmaz, vagy curry.
Olaszország
Olaszország déli részén a karácsonyi vacsorát a ”Hét hal ünnepének”, La Vigilia-nak is nevezik. A menü ilyenkor általában húsmentes, csak halat vagy kagylót tartalmaz, de ezekből hét különböző félének kell lennie. A hagyomány szerint kihagyhatatlan az angolna, ez különleges (és nehezen beszerezhető) csemegének számít és természetesen halas tészták is vannak az asztalon.
Az olaszok karácsonyi kuglófja a panettone, („Toni kenyere”), egy könnyű, kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség.
Panettone | BBC Good Food
Litvánia
Litvániában szenteste 12 különböző ételt szoktak készíteni, amik nem tartalmazhatnak húst, halat azonban igen, főként heringet. A savanyú káposzta sem hiányozhat az asztalról, ahogy a többféle töltelékkel elkészített gőzgombócok sem. Desszertként kūčiukai-t esznek, ami a mákos gubához hasonló.
Fülöp-szigetek
A Fülöp-szigeteken igazi édes ünnep a karácsony. A sonkát mézzel édesítik, a ropogós sült malac bőrét pedig karamellizálják. Gyakori az édes spagetti is, amit cukorral édesített paradicsomszósszal tálalnak. És igen, ők is ismerik a pacalt, karácsonykor pedig ökörpacalt készítenek mogyorószósszal.
Az ünnepi édességek főleg rizsből készülnek. Híres a bodbod, ami banánlevelekben főzött, különleges, kissé nyálkás rizs. Vagy a bibingka, ami egyfajta rizstorta. A dinoldog is rizs, de kókusztejjel és édesburgonyával együtt főzik.
Bibingka – Kawaling Pinoy
Egyesült Királyság
A britek karácsonyra sült pulykát, sült krumplit, kelbimbót, áfonya szószt, tölteléket és barnaszószt esznek. A másik tipikus étel a Yorkshire pudding, ami egy sós sült tészta. Ezt készítéskor csak az óramutató járásával ellentétesen lehet keverni, ha azt akarjuk, hogy az álmaink valóra váljanak.
Lengyelország
Lengyelországban is 12 fogás kerül a karácsonyi asztalra, és húst ők sem esznek ilyenkor. Régebben a 12 apostolt szimbolizálta a 12 étel, manapság azonban a vendégek számától teszik függővé az ételek számát. Céklalevessel kezdődik a vacsora, amit további levesek követnek, valamint hering, ponty és pirog. Desszertként itt is mák van, mákos torta, utána pedig kompóttal zárul az étkezés.
Ausztrália
Ausztráliában a karácsonyi menü hasonló az angolokéhoz, általában kimerül a sült pulykában, pudingban és mézeskalácsban, megfejelve tengeri herkentyűkkel.
Ausztria
Az osztrák családok karácsonyi asztalán sok más európai országhoz hasonlóan elsősorban a halételeket – főként pontyot és füstölt lazacot – találhatunk. Emellett gyakran esznek ilyenkor virslit és kolbászkákat, valamint kacsából készült fogásokat.
Észtország
Észtországban hagyományos karácsonyi étel a malacsült savanyú káposztával, a fehér kolbász és a véres hurka. A tradíció szerint hét, vagy tizenkét fogást szokás készíteni, az ünnepi asztalra gyakran kerül házi készítésű sör is.
Görögország
A görög karácsonyi ételeknek nagy hagyománya van. Különleges a kereszttel díszített karácsonyi kenyér, a Krisztopszomó (Χριστόψωμο). A főételek közül a görögök leginkább töltött pulykát, malac- vagy báránysültet készítenek, desszertként pl. mézes-diós édességet (melomakárona / Μελομακάρονα), cukorba és mandulába forgatott gombócokat (kurabiedesz / κουραμπιέδες) fogyasztanak.
Χριστόψωμο – Pinterest
Belgium
A belgák hagyományosan háromfogásos vacsorát készítenek karácsonykor. Halakból, rákokból áll az előétel, utána a főételként sült pulykát vagy vadhúst fogyasztanak, majd következik a kerststronk / bûche de Noël, a csokoládéval töltött fatörzstorta. Készítenek a csecsemő Jézus testére formázott kalácsot (cougnou) is.
Málta
A máltai ünnepi asztalra főtt tojással és sonkával töltött, tekert hússzeletek (braġoli) és nyúlragu (stuffat tal-fenek) kerül, amelyet desszertként szárított gyümölcsök és a mogyorós édesség, a qagħaq tal-għasel követ.
Bragoli Recipe | Malta Chef
Izland
Izlandon a kimondhatatlan nevű hamborgarhryggurt fogyasztják előszeretettel, ami egy füstölt sonkára emlékeztető főétel disznóhúsból. Ennek birkából készült párja a hangikjöt, ecetes vörös káposztát ajánlott fogyasztani melléjük.
Jamaica
Jamaicában természetesen rumos sütit sütnek, és a Karib-térség nagy kedvencét, a currys kecskét eszik hozzá.
Kuba
A kubai karácsony nem lehet teljes a crema de vie nevű tojáslikőr féleség nélkül, melyet sűrített tejből, rumból, cukorszirupból, citromhéjból, fahéjból és tojás sárgájából készítenek. Jól passzol hozzá a kókusztejből, friss kukoricából, kukoricalisztből, tejből, vaníliából, fahéjból és cukorból készült puding, a majarete. A főételek közül a „mórok és keresztények” (moros y cristianos) dívik, ez a furcsa nevű, babos-rizses eledel a spanyol keresztények (fehér, mint a rizs) mórok (fekete, mint a bab) ellen vívott keresztes hadjáratára, a rekonkvisztára utal.
moros y cristianos – Pinterest
Mexikó
Mexikóban karácsonykor puliszkás pacallevest kanalaznak. Van egy forró édes italkülönlegességük is, a ponche, amelynek alma, nádcukor, aszalt szilva és a tejocote gyümölcs az alapja, de felnőttek szívesen bolondítják meg egy kis tequilával – csak az íze kedvéért.
Németország
Németországban a szokásos bajor virsli és krumplisaláta karácsonykor is hagyományos, és náluk is kisül a mézeskalács (Lebkuchen), ennek egyik specialitása az úgynevezett Aachener Printen. A germánok szárított gyümölcsökből, mazsolából, dióból, mandulából készült gyümölcskenyeret (Christstollen) is készítenek, melyet fahéjjal vagy kardamonnal fűszereznek, és havas háztetőkre emlékeztető porcukorral borítanak be.
Bulgária
Bulgáriában sok helyen fogyasztanak karácsonykor húsnélküli bablevest (bob csorba / Боб чорба), babbal, répával, paradicsommal, paprikával, hagymával, néha krumplival. Gyakran kerül még az asztalra savanyított zöldség (pl. paprika, karfiol, uborka). A bolgárok karácsonyra sütött kenyere a koledna pitka (коледна питка).
Koledna Pitka – Tara’s Multicultural Table
Ciprus
Cipruson gyakran kerül az ünnepi asztalra avgolemono leves (Σούπα αυγολέμονο), amely egy citromos-tojásos leves csirkehússal és rizzsel. A levest egész évben fogyasztják, karácsonykor leginkább bárány vagy sertéssült mellé készítik.
Románia
Népszerű karácsonyi előételnek számít a piftie (malachúsos kocsonya), főételnek a sarmale (töltött káposzta rolnik) és desszertnek pedig a hagyományos karácsonyi kalács, a cozonac.
+1 A japánok meg KFC-znek karácsonykor. Ide kattintva kiderül, hogy miért.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás:
http://europapont.blog.hu/2016/12/24/karacsonyi_menuk_eu
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-karacsonyi-etel-a-vilag-minden-tajarol/
http://www.presztizsstyle.com/karacsonyi-etelek-vilag-korul/2015-dec-23-1048
You must be logged in to post a comment.