Erre számíts egy igazi olasz étteremben

 

Aki szereti a pizzát és a tésztákat, az alig várja Olaszországba érve, hogy kipróbálja az „igazi” olasz éttermeket. De melyik az igazi? Erre nehéz válaszolni, mert egyrészt ízlések és pofonok különböznek Magyarországon is, de Olaszországban sokkal jelentősebb különbség van észak és dél között szokásokban, ízekben, mindenben… Másrészt nálunk is a „magyaros” éttermek egy része kifejezetten a turistákra speciálizálódott és kevés köze van az autentikus ízekhez vagy kinézethez.

 

Mire számítsunk egy olasz étteremben?

délutáni szünet
Amikor Szicíliában voltunk, ez minket nagyon meglepett, egy külvárosi üdülőtelepen nyaraltunk és amikor bejutottunk a városba, alig vártuk, hogy együnk egy jót. De minden zárva volt délután 4 óra környékén. Mi voltunk a legelső vendégek, akik a legkorábban nyitó étterembe bezúdultak talán fél 7-kor.
Délben általában 12 és 15 között vannak nyitva az éttermek, utána este kb. 7-től. Vannak olyan helyek, amik ki sem nyitnak ebédidőben.

pane e coperto
Itt a borravalóként (mancia) csak egy kevés aprót adnak, van viszont „kenyér és teríték”, azaz felszolgálási díj (coperto). Ezt sokszor fel sem tüntetik az étlapot vagy nagyon kell keresni, hogy megtaláljuk, 2-3 eurós összeget jelent.

chef ajánlata
Vannak helyek, ahol az étlap helyett a chef sorolja a fogásokat vagy nem sorolja. Ha újfajta gasztronómiai élményekre vágysz, akkor érdemes rábízni magad. A budapesti Krizia étteremben, ahol olasz a tulajdonos és chef, ugyanebben volt részem (itt olvashatsz róla). Én biztosan nem kértem volna ezeket az ételeket és kár lett volna kihagyni, mert nagyon finomak voltak, kipróbálhattam így új dolgokat. Azt ettük, amit a chef gondolt. 
Sokszor az ilyen éttermek nincsenek is túlreklámozva, feltehetően nem a turistás részen találjuk meg őket, hanem kisebb utcákban, de ha látjuk, hogy ott parkolnak előtte az olasz rendszámos kisautókat és robogók, akkor ott nagy baj nem lehet, a helyiek is ott esznek!
A pulthoz közel szokott lenni egy asztal, ahol a főnök és családja étkezik.

pizzeria
Azt mondják, igazi jó pizza csak Rómától délre van vagy legalábbis a pizzasütő érkezzen onnan. Az olaszok a pizzát általában nem főételként fogyasztják, hanem mondjuk egy mozi után késő este. A pizzakemencéket is főként csak délután kezdik el felfűteni.
A pizzát teljesen nyugodtan ehetjük kézzel az elegánsabb éttermekben is.
Mi, magyarok vagyunk olyan „gaztettekre” képesek, hogy a pizzára ketchupot rakunk, az olaszoknál extraszűz olívaolaj és balzsamecet szolgál pluszban ízesítőül. És ne, hawaii pizzát se akarjunk  (én, mint gasztrobarbár szeretem…)

pasta
Ha igazi „olaszként” szeretnénk enni, akkor tésztával kezdjük az étkezést. Mint előétel. Utána jöhet a főétel, valamilyen húsos fogás körettel (ami nem tészta), majd jöhet egy sajttál, gyümölcs, édesség. Leves ritkán van az étlapon, főleg csak minestrone, azaz zöldségleves formájában.

étlap
Általában az étlap rövid, csak néhány fogás található rajta, cserébe ezeket frissen készítik.

víz
Ha vizet kérünk, az legtöbbször egy 7 dl-es üvegpalackban fog érkezni.

gyerekmenü
Na, az nincs. A gyerekek azt eszik, amit a szülők.

kávé
Az olaszok az étkezés után espressoznak, ha capuccinot rendelne valaki, akkor azért van, hogy felhúzzák a szemöldöküket.

önkiszolgáló rendelés
Ha a pultnál rendelünk kávét, péksüteményt, azzal nem illik/lehet leülni. Más ára van a termékeknek elvitelre és helyben fogyasztva, felszolgálva.

Természetesen mindenhol lehetnek a leírtaktól eltérések, de talán ezek a hagyományos olasz étterem, vendéglátás ismérvei.

A bejegyzést a Krizia étterem (www.ristorantekrizia.hu) támogatta.
Cím: 1066 Budapest, Mozsár u. 12 (az Oktogontól 1 percre)

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 2 thoughts on “Erre számíts egy igazi olasz étteremben”

  • Pár napja voltam egy nagyon jó olasz étteremben Budapesten, a neve Oinos. Nagyon jó ételeik voltak. A cikk elolvasása után viszont megjött a kedvem kimenni olaszországba, hogy kipróbáljam milyenek is az igazi olasz ételek, a Budapestiekhez viszonyítva.