Cukorbetegen is finomat! Receptek Marton Adritól

 

Marton Adrienn Privát séf, ételstylist, blogger, kétgyermes édesanya.

Teljes életet él. Hogy mi ennek a receptje?

Különösen figyel arra, hogy ne csak ízletes ételeket készítsen, hanem  allergiával vagy akár bármilyen érzékenységgel, betegséggel küzdők számára is választékos étkezési ötleteket adjon.

 

A Accu Check felkérte arra, hogy ezúttal cukorbetegnek találjon ki olyan recepteket, melyek  – Adritól már megszokottan –  gyorsan elkészíthetőek és finomak.

 

Az együttműködésről Adriennt kérdeztük.

„Privát séfként hivatásomnak tekintem a tudatos étkezést és az ezzel kapcsolatos edukációt. Célom, hogy megmutassam, hogyan lehet az alapanyagokat úgy összeválogatni a mindennapokban, hogy ne csak finom, de egyben egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Eddig is különösen figyeltem arra, hogy jelezzem receptjeimben az allergéneket, illetve hogy  mindig tegyek javaslatot az alapanyagok helyettesítésére, annak érdekében, hogy a glutén- és a tejérzékenyek is fogyaszthassák.

Amikor a Roche megkeresett és megtudtam, hogy az elmúlt, nagyjából 12 évben közel megduplázódott a cukorbetegek száma, úgy döntöttem, hogy komoly energiát fektetek abba, hogy a cukorbetegeknek is minél ízletesebb, gyors és egészséges recepteket készítsek.  A cég magyarországi leányvállalata kiemelt fontosságot tulajdonít mind a betegoktatásnak, mind pedig a megelőző szűrőprogramoknak, amelyekkel célja a cukorbetegség korai felismerése, és a modern terápia terjesztése a szövődmények megelőzése érdekében. Éppen ezért az Accu-Chek  támogatásával elkészült az első 10 receptvideóból álló sorozatom, mely bízom abban, hogy olyan ételötleteket ad, melyek megszínesíthetik a cukorbetegek étkezési szokásait.  A videók a www.vercukormeres.hu oldalon és a közösségi oldalaimon is elérhetők lesznek.“

 

Említetted, hogy  szívügyedként kezeled a cukorbetegek támogatását. Miért?

„A családomban mindenki egészséges, viszont a tágabb baráti körömben akadnak olyanok, akik inzulinrezisztanciával vagy cukorbetegséggel küzdenek. Pontosan tudom, hogy a táplálkozásuk mennyi odafigyelést igényel, mennyire körültekintőnek kell lenniük a dietetikus által meghatározott, esetleges 160 g-os szénhidrátdiéta kapcsán. Bármelyik esetről is beszélünk az biztos, hogy ez egy teljes életmódváltással jár.“

 

 

Mikre kell odafigyelni egy cukormentes recept megírásakor? 

„Általában az emberek azt hiszik, hogy ha a cukrot kiiktatjuk az étrendünkből, akkor máris úgy táplálkozunk, mint egy cukorbeteg. Ez azért ennél sokkal összetettebb. Amikor a recepteket írtam, nagy hangsúlyt fektettem a szénhidrátok mennyiségére és arra, hogy milyen típusúak ezek a szénhidrátok, ugyanis az emberek inzulinérzékenysége a nap különböző szakaszaiban változik. Nem mindegy, hogy gyors illetve lassú felszívódású szénhidrátot fogyasztunk és az sem, hogy ezt a nap melyik szakában tesszük. Természetesen nem használtam cukrot egyik receptnél sem illetve arra is figyelnem kellett, hogy az elkészült ételeknek a szénhidrát adatokon, zsírokon kívül mekkora a kalóriatartalmuk, de a Cukorbetegen is finomat! adásaihoz ebben segítségemre volt Bencze Mária dietetikus, így ügyeltünk arra, hogy az összetevők, mennyiségek megfeleljenek a cukorbetegek étrendjének.“

 

Az oldaladat nézegetve látom, hogy nagyon kreatívan tálalod az elkészített ételeket, amikről árulkodik, hogy finomak is. Ez egy cukormentes receptnél is kivitelezhető?

„Az oldalamon fellelhető receptek is az egészséges táplálkozás jegyében készültek. Kivitelezhető, ugyanis a videók forgatásakor is remek receptek készültek, gyönyörű tálalásban. Sőt, alig készült el az adott étel, de már sietnem kellett, hogy lefotózzam, ugyanis a stáb tagjai nagyon várták, hogy megegyék…” (nevet)

 

Te szoktad mérni a vércukorszinted?

„Nagyon örülök, hogy ezt megkérdezted. Ez a kampány nem csak a cukorbetegségről szól, hanem annak megelőzéséről is.  Vércukormérőt megelőzési céllal mi is régóta használjuk otthon. Ajánlom egyébként azoknak is, akik hagyományos étrendet követnek, hiszen a rendszeres vércukormérés irányadó lehet abban, hogy az étkezésünket és életmódunkat miképp alakítsuk. Fontos a prevenció, illetve a korai stádiumban való felismerés, hiszen a betegség súlyos következményekkel és szövődményekkel járhat. Ha valaki viszont  időben felismeri, életmódot vált és rendszeresen méri a vércukrát az is teljes életet élhet.”