Konyhai babonák – sok szerencsét!

konyhai babonak

 

Babonás vagy? Nem? De azért te is eszel lencsét újévkor?

Sok-sok babona, hiedelem van, ami szinte akaratlanul is belénk ivódott, olyan sokszor mondták már nekünk. Nem hiszünk benne, de azért csináljuk, amit „kell”, mert biztos, ami biztos 🙂

Az ételekkel kapcsolatban rengeteg babona él nálunk is, de külföldön is. Most ezekből hoztam ez csokorral, olvassátok, jegyezzétek meg, tartsátok be, mert hátha… Rajtunk ne múljon a szerencse, a boldogság, a gazdagság! 😉

 

Tojás

A tojás héjának alját és tetejét evés után össze kell törni. A régiek úgy tartották, hogy ha ezt nem teszi meg az ember, akkor jön egy boszorkány, összeszedi a héjakat, hajót épít magának, aztán tengerre száll, és nagy viharokat csinál. (Más változatban azért van erre szükség, mert a tojás máskülönben „visszatér” a házhoz, de már mérgezetten, bármit jelentsen is ez.)
Egyes helyeken a földművesek tojáshéjat ásnak a termőföldbe, így remélve a következő aratás sikerét.
Ha pedig két sárgáját találunk a tojásban, ikreink születnek.

Ha sötétben átviszünk egy tojást a küszöbön, az balszerencsét hoz.

Ha leejtjük ezt a tojást, és az széttörik az jó hírek érkezését jelzi, kivéve, ha a tojás csak megreped, mert ez esetben balszerencsével kell számolnunk.

Tej

Vihar esetén vigyázzunk a tejre. Legalábbis a babona szerint, az ugyanis azt mondja: ha nem vagyunk óvatosak, a nagy égi háborútól a tej könnyen megsavanyodhat. 

Rizs

A templomból kilépő friss házasokat rizzsel kell behinteni. Ennek hasonló a jelentősége, mint az újévi lencsének, szintén jólétet és gazdagságot hoz és még a boldogságot is bebiztosítja.

Rum

A babona szerint, ha valakinek kihullik a haja, külsőleg alkalmazva, a fejbőrre kenegetve megszünteti a gondot. 

Kenyér

Amennyiben a kenyér közepén szeleteléskor légbuborékot találunk, a babona szerint ez a koporsó szimbóluma és hamarosan meghal valaki az ismerőseink közül.

Ha a háziasszony felszolgálja a friss kenyeret és ezek a kenyérszeletek nem egyformára vannak vágva, akkor a hiedelem szerint a háziasszony hazudott. 

Fokhagyma

Egy görög babona szerint, ha valaki csúnyán néz ránk, apró balszerencse ér majd minket. Ezt elkerülhetjük, ha tartunk magunknál egy gerezd fokhagymát.

Kiváló ördögűző, ha a nyakunkba akasztunk egy koszorúnyi fokhagymát.

Szőlő

Dél-Amerikában újévkor az a szokás, hogy meg kell enni 12 szem szőlőt, mely a jövő év 12 hónapját szimbolizálja – amelyik szem édes, az a hónap szuper lesz, amelyik savanyú, az a hónap sajnos kellemetlenséget tartogat számunkra.

Tészta

Kínában úgy tartják, balszerencsét hoz, ha a hosszú tésztát főzés előtt kettétörjük, mert akkor életünk is megrövidül. 

Tea

Egy időben úgy vélték, balszerencsét hoz, ha ugyanabból a teáskannából két embernek töltenek teát, nem csak egynek. Ha pedig teafőzéskor nem tették fel a kanna fedelét, egy idegen látogatására lehetett számítani.

Banán

A halászok közt terjed egy anekdota, miszerint egyikük annak idején hajózás közben megevett egy banánt, és olyan rosszul lett, hogy azóta banánt halászhajóra vinni szigorúan tilos és rossz ómen.

Szerencsecsont

Ezt is főleg amerikai filmekből ismerhetjük, pedig már az ókori rómaiak is gyakorolták: a szerencsecsont a szárnyasok nyaka és szegye között helyezkedik el, egy kétágú vékonyabb csontocska, amit két ember fog és húz kétfelé, miközben mindkettő kíván valamit. Akinél a hosszabb csont marad, annak a kívánsága válik valóra. A törés előtt alaposan ki kell szárítani!!

Ha kiömlik a só, veszekedés, balszerencse elé nézünk, ezért ilyenkor a jobb kezünkkel hátra kell szórni belőle a bal vállunk felett. Így semmissé tehetjük az előbbi rossz szerencsét.

Bor

A bor kiömlése szerencsét hoz, sőt ha le is ejtjük a borospoharunkat, akkor állítólag boldog házasságra számíthatunk, amelyből sosem múlik el a szeretet. 

Lencse

A régi hit szerint, aki lencsét eszik újévkor, az gazdag esztendő elé néz. 

 

 

Te hiszel valamilyen étellel kapcsolatos babonának? Ismersz még hasonlót? Írd meg kommentben!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmirő! 🙂