Fekete ételek – új dili?

fekete etelek

 

Mostanság a „csillámpóniszín” a menő, azaz a szivárvány színei csillámokkal és cukiságokkal. Így van ez a ruházatban, kiegészítőkben, de például az édességek terén is. Lehet, hogy a következő divatszín a fekete lesz – legalábbis az ételek terén?

Ha azt mondom, gondolj fekete ételekre, lehet, hogy hirtelen nem is jut eszedbe semmi, pedig van jó pár fekete vagy majdnemfekete étel. Ilyen pl. a szeder, a mák, a chiamag, a feketebab, az olíva. Kevésbé ismert, de van fekete fokhagyma is, amelynek különleges, enyhén mazsolás íze van.

fekete etelek

De húsból is van fekete, mégpedig az Indonéziából származó Ayam Camanie. A csirke tolla, bőre, csőre és húsa is fekete. Ez a legdrágább tyúkfajta, 2500 dollárba kerül egy. Ázsiában misztikus erőt tulajdonítanak a fekete csirkehúsnak, azt gondolják, a magas vastartalma hasznos a szülés előtt álló nőknek. Sőt, van, hogy fel is áldozzák őket szülés közben, hogy szerencsét hozzanak.

fekete etelek

 

Az önmaguktól nem fekete ételek színezésére sokszor a tintahal „tintáját” használják, de van, hogy máklisztet vagy kókuszszenet.

Az olaszok fekete tésztájához a tintahal „segítségét” kérték. Jól mutat harsánypiros paradicsommal vagy világos szósszal.

fekete etelek

A korábban rikítóan színes macaronok sem kerülhették el sorsukat.

fekete etelek

A Burger King Japánban dobta piacra a fekete hamburgerét, amely fekete zsemléből, fekete sajtból tintahallal színezett hagymás-fokhagymás öntetből áll a hagyományos színű alapanyagokon kívül. Érdekesség, hogy amikor bevezették, többen arról panaszkodtak, hogy az, ami „befelé menet” fekete volt, az „kifele jövet” zöld lett, emiatt több éttermet is bezártak, de az ellenőrzések után ezt normálisnak ítélték.

fekete etelek

Egy kanadai testvérpár találta ki a fekete ásványvizet. Növényi eredetű biomassza bomlásakor fulvosav keletkezik, ami ha reakcióba lép a vízzel, akkor feketére színezi. 

fekete etelek

A New York-i Morgenstern fagyizóban indult hódító(?) útjára a fekete fagyi. Feketévé kókuszhamu teszi, ami által méregtelenítő hatású is. Az íze kókuszos-mandulás.

fekete etelek

 

Melyiket kóstolnád meg?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 1 thought on “Fekete ételek – új dili?”

  • Hu, azért vannak itt furcsa, meg első ránézésre talán ijesztő dolgok is. De nem mondanám, hogy visszataszítóbb lenne, mint egy ételszínezékekkel telenyomott szivárvány színű hamburger :D! Jo kis cikk volt, köszi! Nekem tetszett.