Hogyan készül? – gombatermesztés

Gombatermesztes BioFungi

 

Hogyan készül? Engem mindig érdekeltek az olyan műsorok, amelyek bemutatták, hogyan készül egy-egy egyszerűbb vagy éppen bonyolultabb tárgy, étel, amikor megismerhetjük a gyártás folyamatát. Érdekes belülről látni egy üzemet, olyan dolgokról, gyártás közbeni problémákról is szoktak beszélni, amikre nem is gondolnánk, hogy mekkora mérnöki vagy éppen logisztikai szakértelmet kíván a megoldásuk. Meg egyszerűen kíváncsi is vagyok, szeretek belesni mindenhova 🙂

Most szerencsére volt is ilyenre lehetőségem, megnézhettem, hogyan termelik a gombát. Talán mindenki látott már a háztartások részére előállított kis dobozos vagy zsákos gombakultúrát, ami aztán néhány hét alatt termőre fordul. Végül is ez megy a gombatermesztő üzemben is, csak „kicsit” nagyobb mennyiségben. 🙂

Gombatermesztes BioFungi

új élet születik 🙂

 

Az ócsai üzemben, ahol én jártam, legnagyobb mennyiségben csiperkét és laskát termesztenek, de van pl. tőkegomba is. Ahhoz, hogy elkezdhessék a termesztést, szükség van táptalajra, komposztra is. Ezt a cég egy másik egységében készítik elő, a csiperkéhez szalmát, gipszet és trágyát, a laskához csak szalmát használnak.  Itt számítógépvezérelt hőkezelő, keverő-, öntöző- és mixelősorokon halad át az alapanyag, valamint beoltják gombacsírával. Ez a hatalmas üzem kiszolgálja a saját igényeiket, de több országba is exportálják.

Gombatermesztes BioFungi

ilyen fehér lesz a komposzt

 

Ócsán 24 csiperkegomba-termesztő ház és 12 laskagomba-termesztő sátor található. Ezekben különböző fejlődési fázisban vannak a gombák, ezzel biztosítják a folyamatos termelést. Az igényeknek megfelelően különböző méretekben is szedik le. A csiperke óránként egy mm-t nő, így nem nagyon lehet várakozni vele, az év minden napján működik az üzem, van szedés és szállítás.

Gombatermesztes BioFungi

sárga laskagomba család alulnézetből – gyönyörű!

 

A csiperkék hatalmas, 6 szintes polcrendszeren növekednek, melyeket speciális leszedőgépek segítségével szednek, de csak emberi kéz által. Mivel a gomba elég kényes „jószág”, szigorúak az előírások a szedéssel kapcsolatban. Tekerő mozdulattal kell leszedni, a tönk alját egyenesen levágni, majd tönkkel lefelé a tálcára helyezni. Figyelni kell rá, hogy ne legyen sérülés, pl nyomódás, köröm általi bemélyedés rajta. 

 

Gombatermesztes BioFungi

A laskák szalmabálatömbökön növekednek, kicsit hasonlít a kialakításuk a lakótelepekhez 🙂

 

Gombatermesztes BioFungi

Mindenhol számítógéppel biztosítják a gombák számára az ideális hőmérsékletet, páratartalmat, levegőztetést. Bár a komposzthoz trágyát használtak, gyakorlatilag semmilyen kellemetlen illatot nem éreztünk és egyébként is példaértékű volt a tisztaság az üzem teljes területén.

 

Amikor leszedték a gombát, egy része megy a szeletelőbe, és aztán az összes a csomagolóba. Itt sokféle kiszerelést csinálnak az áruházak, megrendelők igénye szerint, választható a doboz nagysága, színe, alapanyaga, a beletöltött mennyiség és természetesen a gombák fajtája, mérete. Majd azonnal kamionra rakják, hiszen az áruházak minden nap friss gombát kapnak. Ezt menedzselni hihetetlen nagy logisztikai feladat lehet.

Gombatermesztes BioFungi

 

A cégnél a kutatásra is nagy figyelmet fordítanak, például kiemelt szerepe van a D-vitaminnal dúsított gombafajták kikísérletezésének. Valamint az edukációra is gondolnak, elindították az iskolagomba programjukat, ahol az iskolások megismerkedhetnek „élőben” is a gombával, gombatermesztéssel, de például arra is tanítják a vásárlókat, hogy a gombát ne hámozzák meg, elég alaposan megmosni. És persze együnk minél több gombát (a statisztikák szerint Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás kevesebb, mint évi egy kiló), mert egészséges alapanyag, kimagaslóan nagy koncentrációban tartalmaz testünk működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, rengetegféleképpen készíthetjük el és nem mellesleg nagyon finom!

Gombatermesztes BioFungi

ilyen cuki sapiban lehet az üzembe lépni 🙂 (bocsi a képért, fül-orr-gégészek megvizsgálhatják azt is, hogy van-e orrsövényferdülésem :D)

 

 

Köszönöm szépen a gyárlátogatási lehetőséget az ócsai Bio-Fungi Kft-nek!

 

Gombás receptekért katt ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂