Sütőben sült diós túrófánk
Ha nyár, akkor kirándulás, utazás, piknik! És ha már megyünk valahova, nem árt felkészülni valamilyen útravaló nassolnivalóval. Mivel magunkkal visszük, akár a meleg autóban, akár egy hátizsákba gyömöszölve, fontos, hogy jól szállítható legyen, azaz bírja a meleget, ne romoljon meg hamar hűtés nélkül sem, ne kenődjön, ne morzsálódjon, egy falásra bekapható legyen. És szerintem ilyen esetekben a sós süti a megfelelő, mindig ez fogy el először, ha van mellette édes alternatíva is.
Íme az én javaslatom a piknikhez, utazáshoz, két éve ilyen jött velünk kb Rovinj határáig, meg már nem érkezett… 🙂
Hozzávalók – Sütőben sült diós túrófánk:
0,5 l tej
5 dkg vaj
1 dkg só
20 dkg Nagyi Titka finomliszt
20 dkg túró
4 kicsi vagy 3 nagy tojás
10 dkg dió
7 dkg reszelt sajt (füstölt trappista)
Elkészítés – Sütőben sült diós túrófánk:
A tejben a vajat és a sót melegítjük, amíg a vaj el nem olvad.
Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a a lisztet. Addig keverjük, amíg el nem válik a massza az edény falától.
A tűzről levéve hozzákeverjük a túrót.
Ha már langyosra hűlt, a tojásokat egyesével alaposan elkeverjük benne.
Közben a diót enyhén megpirítjuk (lehet akár mikróban egy tányéron is, félpercenként egy kicsit átrázva kb 2 perc alatt kész), kisebb darabokra tördeljük és szintén a masszába keverjük.
Két evőkanál segítségével egyforma halmokat rakunk sütőpapíros tepsire. A halmok kb fél evőkanálnyi méretűek legyenek, ha nagyobbak, nem sül át jól a belseje. Ebből az adagból kb 3 tepsivel lesz.
190 C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt kisütjük.
Még több sósságra vagy kíváncsi? Kattints ide 15 egyszerű receptért!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂