Jamie citromos pitéje

Jamie citromos piteje

 

Jamie Oliver a pucér szakács. Azaz mindenféle flancolás nélkül képes jókat főzni, akár kiülve az udvarra egy kis hokedlire és ezt el is tudja „adni” a nézőknek.

Már nagyon fiatalon, 21 éves korában felfedezte egy tévéproducer, azóta töretlen a sikere, rengeteg főzős sorozatot vettek fel vele, népszerűségét kihasználva hátrányos helyzetű fiataloknak segít álláslehetőségekkel a vendéglátóiparban és megpróbálta megreformálni az angol iskolák menzáit is.

A műsorait meg egyszerűen jó nézni, ahogy az a kicsit pösze, kisfiús külsejű pasi két kézzel kever, dagaszt, tép… ugye hogy meghozza a kedvet, hogy összepiszkoljuk mi is egy kicsit a kezeinket? Ezért említettem őt is a Ha velem is megtörténne... című bejegyzésemben Nigella mellett, akivel szívesen eltöltenék egy napot főzőcskézéssel. De mivel ez gondolom, hogy nem mostanában fog megtörténni, addig is elkészítettem egy jó kis citromos pitéjét nélküle. 

Nagyon szeretem a citromos sütiket, mert a savanyúság kicsit felülkerekedik az édességén és így frissítő hatásuk lesz, ami nyáron egyértelműen üdítő, de télen a nehezebb ételek után szintén jól tud esni.

 

Jamie citromos pitéje – Hozzávalók (15 cm-es formához):

tésztához:

5 dkg porcukor

6 dkg szobahőmérsékletű vaj

12,5 dkg liszt

1 tojássárgája

1,5 ek tej

1 csipet só

plusz a maradék tojásfehérje a lekenéshez

krémhez:

3 tojás

10 dkg cukor

130 ml habtejszín (nem felverve)

40 ml citromlé

70 ml limelé vagy narancslé

 

Jamie citromos pitéje – Elkészítés:

A tésztához a vajat a cukorral és sóval kikeverjük.

A lisztet és tojássárgát hozzáadjuk, végül a tejet és addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.

Folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk 1 órára.

Ezután egy piteformát vagy egy kapcsos tortaformát kibélelünk egyenletesen a tésztával, úgy, hogy a szélére is magasabban jusson.

180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elősütjük a tésztát.

Közben a citromkrémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, mehet hozzá a citromlé és lime/narancslé és a tejszín.

A tésztát megkenjük a tojásfehérjével (én azután a maradékot hozzákevertem a citromkrémhez), majd beleöntjük a tészta magasságáig a citromkrémet. 

180 °C-os sütőbe visszarakva 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe enyhén remeg, a széle pedig stabil.

Megvárjuk míg kihűl, addig összeáll a krém, utána szeleteljük és fogyasztjuk.

 

 

Kóstold meg a görög citromos pitét, azaz a lemonopitát, a citromos csodapitét és a citromos álmot is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Jamie citromos piteje

 

Jamie citromos piteje

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/citromkremtorta