Citromos csodapite

citromos csodapite

 

 

Ezt a citromos csodapitét ajánlom mindenkinek, aki egy könnyen elkészíthető és könnyed tésztájú édességre vágyik.
És lehet, hogy meglepő, de ezt a sütit karácsonyra ajánlom. Miért? Az összes hagyományos karácsonyi süti tele van csokival, mákkal, dióval, amik persze baromi finomak, de ha az összes családi ebéden és vacsorán ezek lesznek, előbb-utóbb megcsömörlünk tőle és alig várjuk, hogy valami kis pihekönnyű dolgot együnk (kizárólag azután, hogy megfogadtuk, hogy most három napig nem eszünk semmit). Így ennek a citromos sütikének szerintem garantált a sikere. Ja, és mitől csodapite? Az intelligens krémeshez hasonlóan ez is egy homogén tésztából sülés közben 3 rétegű lesz saját magától (néha csak 2 réteg látszik hangsúlyosabban). Nem csalás, nem ámítás. Csoda! 🙂
Az ismerőseim, akik olvassák a blogomat, szinte kivétel nélkül megkérdezik, hogy „de ki eszi meg ezt a sok sütit?”. Nos, egy része meg a családnak, barátoknak, de azért marad nekem is bőven elpusztítandó adag. A receptjeim általában nem tartoznak a különösebben egészséges kategóriába, de azért igyekszem – már csak saját magam miatt is – kevésbé egészségre ártalmas alapanyagokat is kipróbálni.Volt egy kísérletem a gluténmentes diétával is, a chia magot is megszerettem, néha laktózmentes tejtermékeket használok. Ehhez a körhöz tartozik a cukor helyett a Nyírfacukor használata is, amiben az a jó, hogy igazából semmiféle lemondással nem jár, viszont ajánlott fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, de még a fogaink épségére is jótékony hatással van (ami tényleg fura egy cukortól). Mindenhol azt írják, hogy ugyanannyit kell használni belőle, mint a cukorból, én mégis kicsit édesebbnek érzem, úgyhogy némleg kevesebbet szoktam tenni belőle a sütikbe. Nincsen utóíze, mint egyes édesítőknek, megkóstolva nekem annyi a különbség, hogy valahogy hidegebb az íze. 🙂 Ezt így nehéz elmagyarázni, de olyan hűsítő. Ami fontos, hogy kelt tésztáknál nem használható, nem működik az élesztő vele.
A lényeg, hogy próbálok ilyen dolgokat megtenni az egészségesebb édességekért, ha már nem mondok le róluk. 🙂

Citromos csodapite – Hozzávalók (15×30 cm-es formához):

1 citrom leve és lereszelt héja
4 tojás
115 g liszt
130 g Nyírfacukor 
125 g vaj
4 dl tej
1 csipet só

Citromos csodapite – Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk és langyosra hűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
A sárgáját a Nyírfacukorral fehéredésig keverjük, majd hozzákeverjük a citromlevet és -héjat, vajat, lisztet, végül a tejet is. 
A tojásfehérje harmadát keverjük el alaposan a sárgáját krémmel, majd a maradék részét már óvatosan adjuk hozzá, hogy kevésbé törjön össze.
220 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk 20 percre, majd visszavesszük a hőfokot 160 °C-ra és még kb 40 percig sütjük. Közben, ha nem akarjátok, hogy nagyon sötét legyen a teteje, akkor le lehet fedni a tepsit sütőpapírral.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
citromos csodapite
citromos csodapite
citromos csodapite