Nigella banánkenyere

Nigella banankenyere

 

Nigella Lawson egy istennő. És ezzel tisztában is van, hiszen könyvének is az a címe, hogy Hogyan váljunk házi istennőkké. De el kell ismerni, hogy igaza is van. Egyszerű, de mégis rafinált receptjeivel, a műsoraiból sugárzó éltekedvével és az ételek, alapanyagok szeretetével a legtöbb embernek meghozza a kedvét a főzéshez. Vagy legalább egy jó kis éjszakai nassoláshoz. 🙂
Ezért is említettem őt a Ha velem is megtörténne című bejegyzésemben is, hogy ő az, akivel – ha egyszer egy ilyen álmom teljesülne – szívesen találkoznék, főzőcskéznék. Na, de amíg ez megtörténik :), elkészítettem az egyik receptjét egyedül, a banánkenyeret. Szeretem az ilyen sütiket, ez kicsit átmenet a kenyér és az édesség között, ha ilyet eszünk reggelire, máris derűsebben indulnak az ilyen fagyos, ködös reggelek is. De a délutáni kávé mellé is nagyon jól tud esni, a banántól, diótól, aszalt gyümölcstől egészen laktató, a nedvességtartalma miatt pedig puha, egyáltalán nem száraz sütemény. Próbáljátok ki ti is és váljatok istennőkké (vagy istenekké)!

 

 

Nigella banánkenyere – Hozzávalók:

30 dkg banán (héja nélkül mérve)

10 dkg durvára vágott dió (még finomabb, ha megpirítjuk kicsit egy száraz serpenyőben)

2 tojás

10 dkg mazsola/aszalt gyümölcs, én kandírozott narancshéjat használtam

75 ml rum vagy egyéb folyadék (én vizet használtam)

17,5 dkg liszt

12,5 dkg olvasztott vaj

15 dkg cukor

2 kk sütőpor

0,5 kk szódabikarbóna

0,5 kk só

 

Nigella banánkenyere – Elkészítés:

A mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt) a 75 ml rumba (vagy egyéb folyadékba, én csak sima vizet használtam) rakjuk és felforraljuk.

Az olvasztott vajat alaposan elkeverjük a cukorral, ha már langyos, akkor mehetnek bele a tojások is, szintén jól elkeverve, majd a villával pépesre tört banánok is.

A liszt, sütőpor, szódabikarbóna és só keverékét hozzáadjuk a banános masszához, a végén pedig a lecsepegtetett mazsolát/aszalt gyümölcsöt és a diót is.

170 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, az eredeti recept szerint ez egy és negyed óra, nekem kb másfél óra (nem légkeveréses sütőben).

 

 

Kóstold meg Nigella forró csokipudingját is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 

 

Nigella banankenyere

 

Nigella banankenyere

 

Forrás: http://eveandapple.blogspot.hu/2010/03/nigella-banankenyere.html