Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

 

Korábban a pulyka elképzelhetetlen volt a karácsonyi asztalon, mert a hagyomány szerint a szárnyasok hátrafelé kaparnak, így elviszik a szerencsét, míg a disznó előre túr, ő hozza. De manapság már, talán az amerikai hálaadási és karácsonyi gesztenyés pulykák már itthon is teret kaptak, sokaknál része ez is karácsonyi menünek. De ha nem is ilyenkor, egy vasárnapi ebéd alkalmával biztosan sikeres lesz a gesztenyével és aszalt szilvával szervírozott pulykának.

 

 

Hozzávalók – Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával:

30 dkg pulykamell

10 dkg gesztenye

10 dkg aszalt szilva

15 dkg rizs

olaj

3 dkg vaj

bors

 

Elkészítés – Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával:

Egy lábosban kb 2-3 evőkanál olajat hevítünk, hozzáaadjuk a rizst és kevergetjük addig, amíg a rizsszemek át nem olajozódnak. Utána a rizs térfogatának duplája meleg vizet hozzáöntünk, sózzuk és borsozzuk és lefedve, nem kevergetve közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs beszívja az összes vizet.

A gesztenyéket puhára főzzük.

A pulykamellet kb 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kis vízzel felöntve megpároljuk.

Nyársra húzzuk felváltva a pulykamellet, gesztenyét és aszalt szilvát. Én egyébként fordítva csináltam, először nyársra húztam, utána egyben pároltam mindent, majd pirítottam, de talán külön-külön jobb megoldás.

Tapadásmentes edényben a vajat felhevítjük és minden oldalról megpirítjuk benne a nyársakat.

 

 

Az alapanyagokat a KitchenBox biztosította. Aki nem ismeri a szolgáltatásukat: ők ételalapanyagokat és a hozzájuk tartozó recepteket szállítják házhoz. Én sokáig nem értettem, hogy miért jó ez, és azt hiszem, nem is én vagyok a célcsoportjuk, de biztos sokan vannak, akik nem szeretnek vagy nincs idejük bevásárolni és az előkészítéssel bajlódni, de a saját főzttel „villantani” akarnak (szerintem tipikusan jó lehet férfiaknak, akik először hívják meg vacsorázni magukhoz a barátnőjüket:)), valami különleges ételre vágynak, de nem szeretnének mondjuk csak ezért háromféle drága fűszerből nagyobb kiszerelést megvenni vagy akiknek mindig nyűg kitalálni, hogy mi is legyen a menü, szóval nekik a KitchenBox jó választás. Én ezeket nagyjából szeretem csinálni, bár ha lenne egy olyan szolgáltatásuk is, hogy főzés után el is mosogat valaki, tuti előfizetnék 😛

Nekem most több bloggerrel együtt az volt a feladatom egy játék során, hogy megkaptuk az alapanyagokat, de receptet nem, ezt nekünk kellett hozzá kitalálni. 2 alapanyagot a küldöttekből nem volt muszáj használni, de kettőt hozzá is tehettük. A csomagban érkezett még rum és gesztenyeméz is, ami izgatta a fantáziámat, de végül nem használtam. Bors viszont nem volt, amit egyébként hiányoltam is, így én ezt hozzátettem. Majd a zsűri kiválasztja a szerintük legkreatívabb ételt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz a fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

 

 1 thought on “Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával”