Stollen – drezdai kalács
A stollen a legnépszerűbb német karácsonyi sütemény, ugyanúgy elképzelhetetlen nélküle ott az ünnep, mint nálunk mondjuk a bejgli nélkül. De manapság nálunk is egyre többen megsütik ezt a különleges gyümölcskenyeret. A formája a bepólyált kis Jézusra emlékeztet.
A stollen történetére sokféle variáció van. Abban nagyjából megegyeznek, hogy a sütemény középkori eredetű, először egy 1329-es irat említi. A mai, gyümölcsös, vajas tésztájú változatnak azonban nem sok köze van a korabeli olajos „krisztuskenyérhez”.
Akkoriban a stollen ugyanis böjti eledelnek számított, sem vajat, sem tojást, de még tejet sem tartalmazhatott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült.
A jobb ételekhez szokott szász választófejedelmeknek sem volt különösebben ínyére, ezért aztán több levélben ostromolták a pápát, hogy oldja fel a vajfogyasztás tilalmát. A kedvező válaszra egészen 1491-ig kellett várniuk. VIII. Ince pápa a megfelelő búcsúcédula megvásárlóinak engedélyezte, hogy böjt idején is fogyasszanak vajat és más tejtermékeket. A búcsúcédulákért beszedett pénz egy részét a freiburgi dóm építésére fordították.
A következő lépés az volt, amikor ismét csak egy szász pék kitalálta, hogy a böjtös stollent az ünnepre gyümölcsökkel gazdagítva készíti el. A szászok már a kezdetektől fogva bábáskodtak a mai stollen megszületése körül, így az sem véletlen: napjainkban is a drezdai a leghíresebb stollenfajta. Olyannyira, hogy még a legeslegújabb kori német újraegyesítési tárgyalásokon is szóba került.
A drezdai stollen 1997 óta eredetvédettséget élvez, csak a Drezdában és környékén készült stollent lehet ilyen néven forgalomba hozni. De mi otthon megsüthetjük magunknak 🙂
Készítése nem bonyolult, de rá kell szánni azért az időt.
Stollen – Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg élesztő (friss, nem por)
2,1 dl tej
20 dkg vaj
1 közepes méretű tojás
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg mazsola
3 ml rum
7 dkg mandula (hántolt, egész)
17 dkg kandírozott gyümölcs
1 csipet só
0,5 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
20 dkg marcipán
kenéshez:
7,5 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
Stollen – Elkészítés:
A mazsolát rumba és kevés vízbe áztassuk be.
A tejet langyosítsuk fel, morzsoljuk bele az élesztőt, plusz tegyük bele a porcukrot.
A kandírozott gyümölcsöt és a mandulát vágjuk apró darabokra.
A vajat langyosítsuk fel.
Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a fűszereket, a citrom és narancs reszelt héját. Ezeket alaposan összekeverve öntsük a liszthez.
Jól gyúrjuk össze (legalább 10 percen keresztül), majd adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és mandulát.
Alapos gyúrás után letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük kb 90 perc alatt.
A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük.
A tésztából kb 30 cm hosszú, a végén elkeskenyedő rudat formázunk.
A nyújtófával a tészta közepére (hosszában) egy mélyedést nyomunk. Ide fektetjük a rúddá sodort marcipánt (a marcipán kihagyható, ha valaki nem szereti). A tészta egyik szélét a mélyedésre hajtjuk, majd a kezünkkel úgy formázzuk, hogy a középső hosszanti része magasabb legyen, mint a szélein (én ezzel a formázással nemigen törődtem, de az igazán hagyományos ilyen lenne). 15 percen át kelesztjük.

55-60 perc alatt megsütjük.
Ha kisült a kalács, még forrón alaposan, többször átmenve a felületén ecsettel, megkenjük olvasztott vajjal és gazdagon megszórjuk porcukorral.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva tárolhatjuk. Sokáig eláll.
Vékonyra szeletelve tálaljuk.
Süss karácsonyra bejglit (a miénk máshogy készül, mint a szokásos), zserbót és habcsókot is!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook–oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás: http://aprosef.hu/stollen
http://hvg.hu/gasztronomia/20121212_Stollen__karacsonyi_kalacs_avagy_a_drezda
You must be logged in to post a comment.