Márton-napi népszokások – püspökfalat, marhavész és boldogság…

Márton-nap

 

 

Tudjátok, mi a Márton-nap története és milyen népszokások kapcsolódnak hozzá?    

 

Története: A legenda szerint Márton a római császár katonájaként Franciaországban megosztotta a köpenyét egy koldussal. Éjszaka megjelent álmában Jézus a koldus alakjában. Innentől felhagyott a katonasággal és misszionáriusként tevékenykedett.

Jóságáról életében is legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. Ennek ő is hírét vette és amikor küldöttek jöttek érte, alázatosságában a ludak mellé, az ólba bújt. A ludak azonban a gágogásukkal elárulták, hogy mellettük rejtőzik. Püspökké szentelték és a rászorulókat segítette egész életében. Szent István álmában Szent Márton az ország segítségére sietett, így a zászlajára is ráfestette és az ország védelmezőjeként tekintettek rá. 

Egy másik változat szerint a római időkben ezen a napon Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték, és ludat vágtak, amely a hadisten, Mars szent madara volt, úgy is nevezték, hogy “avis Martis”, vagyis Márton madara.  Nagy libalakomákról először az 1100-as évekből találtak feljegyzéseket.

Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a gazdasági munkák befejezését, ilyenkor kapták meg a cselédek az éves bérüket egy libával együtt. Az új bor kóstolásával együtt nagy ünnepnek számított a hízott madarak elfogyasztása.  

 

Népszokások:

Márton nap a 40 napos adventi böjt előtti utolsó nap, amikor még a nagy lakoma megengedett. A megsütött liba mellcsontjának színéből jósolták meg, hogy milyen lesz a tél, barna – esős vagy fehér – havas.

De ha Márton napján havazott, akkor enyhe telet vártak, ha nem, akkor viszont kemény, hideget.

Mosni sem volt szabad ezen a héten, mert az marhavésszel fenyegetett.

A sült libából vittek kóstolót a papoknak is, innen ered a püspökfalat szó, ugyanis az állat hátsó részét kapták meg.

Jó hír, ha valaki a mai napon álmodik, ez azt jelenti, hogy boldog lesz! 🙂

Sőt, az is jó, ha valaki felönt a garatra az újborból, akkor egy évig nem fog fájni sem a gyomra, sem a feje. 🙂 

És aki ezen a napon nem eszik libát, az a következő időben éhezni fog.  

 

Szóval, egyetek ezen a napon libát, de legalább egy lúdláb tortát! 🙂 

A libám Unidecből (marcipánhelyettesítő cukormassza) készült.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához!

.

.

Itt Nils Holgersson éppen azon goldokodik, hogy kit válasszon, a repülni nem tudó Márton ludat vagy a szintén nem tudó Madárkát 🙂

Márton-nap   Márton-nap

 

Forrás: http://martonnap.hu/