Kóstold végig az eddigi országtortákat!
Megválasztották az idei ország tortáját, amely ezúttal a pannonhalmi sárgabarackpálinkás mogyorótorta lett Szó Gellért alkotásában, aki a salgótarjáni Kézműves Cukrászda cukrásza. A zamatos sárgabarack, a mandula, a csoki és a karamell íze alkot különlegesen finom kombinációt, melyet a sárgabarackpálinka tesz teljessé. Gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis csak a pálinka íze érezhető.
Mi is az ország tortája?
Tulajdonképpen Magyarország szülinapi tortája, melyet minden évben augusztus 20-án, az ország megszületésének napján lehet először megkóstolni Budapesten, az ünnepségen, illetve országszerte is több száz cukrászdában, akik vállalják, hogy a pontosan követik a megadott receptet.
2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, melyre az érkező műveket neves szakmai zsűri 3 forduló alatt bírálja el. Idén 39 pályázat érkezett.
A tortáknak magyaros ízvilágúnak vagy Magyarországhoz valamilyen módonn kapcsolódónak kell lenniük, nem tartalmazhatnak aromákat, margarint, növényi tejszínt, valamint modell burkolóanyagot.
Íme az eddig országtorták:
2007 Madártejtorta (recept)
Készítője: Zila László, Zila Kávéház, Budapest
kép forrása: innen
2008 Szatmári szilvatorta (recept)
Készítője: Zila László, Zila Kávéház, Budapest
kép forrása: innen
2009 Pándi meggytorta (recept)
Készítje: Zila László, Zila Kávéház, Budapest
kép forrása: innen
2010 Szilvagombóctorta (recept)
Készítője: ifj. Sulyán Pál, Sulyánné Benkó Katalin, Sulyán Cukrászda, Veresegyház
kép forrása: innen
2011 Kecskeméti barackos kölestorta (recept)
Készítője: Zila László, Zila Kávéház, Budapest
kép forrása: innen
2012 Szabolcsi almás máktorta (recept)
Készítője: Pintér Zsolt, Koko Cukrászda, Veszprém
kép forrása: innen
2013 Milotai mézes grillázstorta (recept)
Készítője: Bacskó Szilárd, Major Cukrászda, Budapest
kép forrása: innen
2014 Somlói revolúció (recept)
Készítője: Damniczki Gyula Balázs, Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
kép forrása: innen
2015 Pannonhalmi sárgabarackpálinkás mogyorótorta (recept)
Készítője: Szó Gellért, Kézműves Cukrászda, Salgótarján
2012 óta megválasztják Magyaroszág cukormentes tortáját is, melynek fő ismérve, hogy nem tartalmazhat fehérlisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem.
A cukormentes kategóriában egy külön versenyt hirdetnek a háziasszonyoknak, hobbisütőknek is.
Tavaly megválasztották a Honvédség tortáját is.
Te meg szoktad kóstolni az országtortákat? Melyik ízlett a legjobban?
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás: Wikipedia
A képeken szereplő tortákat nem én készítettem.
You must be logged in to post a comment.