Tejmentes palacsinta – útmutatással a kezdőknek
A klasszikus palacsinta receptje – tej nélkül.
Én már évek tejmentes palacsintát sütök, mert a tejet nem iszom meg, csak sütikhez használom, sokszor van, hogy a literes kiszerelés egy része így a kukában végzi. Így meggondolom, hogy mikor nyitok ki egyet, mert nem szeretek ételt kidobni. Tej nélkül olcsóbb is, én ízében nem igazán érzem a különbséget. Ezen kívül egyre inkább úgy tűnik, hogy valamennyire érzékeny vagyok a tejre, így, ahol lehet, mellőzöm (de hogy a sajtokról hogy lehet leszokni …?).
Nemrég csináltam „mindenmentes”, paleo palacsintát, azaz banános paleocsintát, kóstoljátok meg azt is, abban sem tej, sem liszt nincs.
Most próbálom úgy leírni az elkészítést, hogy a legkezdőbbek, legbátortalanabbak is eligazodjanak rajta és aztán egy nagy palacsintahalommal lepjék meg szeretteiket. 🙂
Tejmentes palacsinta – Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 tojás
7 dl szóda/szénsavas ásványvíz/de sima víz is jó
2 ek olaj
1 csipet só
Tejmentes palacsinta – Elkészítés:
A tojást habverővel elkeverjük (nem kell felverni, de habverővel lehet egyenletesen elkeverni a tésztát), hozzáadjuk a lisztet és kb a víz felét és az olajat, simára keverjük, kb nokedli sűrűségű sima, csomómentes tésztát kapunk. Majd ezt hígítjuk a vízzel, így nem lesz csomós. Én elég sokszor menet közben gondolom meg magam, hogy úgy tűnik, kevés lesz a palacsinta (ugyan mikor lenne SOK?), így utólag szórok a maradék tésztába még kevés lisztet és öntök vizet, ha gyorsan elkevered, ez sem lesz csomós, de jobb a biztosra menni 🙂
Teflon- vagy mostanában kerámiaserpenyőt szoktam használni, ebbe is szoktam kevés olajat tenni, a teflonba kb két palacsintánként egy harmad evőkanállal, a kerámiába csak pár cseppet. Az elején mindkettőnél kb fél evőkanálnyi olajjal indítok, ezt meg kell várni, míg felhevül eléggé (amikor beleöntjük a tésztát, akkor sercegjen, ha csendben van, akkor még nem volt elég meleg).
Eloszlatjuk a tésztát kis rázogatással, mozgatással, nagyobb lángon/fokozaton kb két perc alatt megsütjük az egyik oldalát. Ha a széle barnul, fordíthatjuk is. Én ehhez két „szerszámot” használok, egy kerek élű kenőkést (ez talán nem sérti fel a serpenyőt, ha véletlenül hozzáérek vele) és egy lapos, vége felé vékonyodó falapátot. Bal kezemben a késsel kicsit felhajtom a palacsinta szélét, majd a falapáttal benyúlok alá és már fordítom is. A feldobom-megforgatom-elkapom trükköt nem próbáltam még, szerintem nem is fogom, nem mutatna jól a plafonon a palacsinta a sűrített paradicsom mellett 😀
A másik oldalának kicsivel rövidebb sütési idő, illetve kisebb sütési hőfok is elég.
A végén átcsúsztatjuk egy lapos tányérba.
Töltelékkel lehet a klasszikus lekvár, kakaós, fahéjas, túrós, de kóstoljátok meg a citromosat is, melegben különösen jól fog esni! Na, és a megkenés … általában nem praktikusan csinálják az emberek, mert megkenik az egész pallert, aztán evéskor tiszta töltelékes lesz mindenünk. Elég csak az egyik felét megkenni, ezt kezded el először tekerni – jó szorosan – és a „tiszta” része jön a végére. Ha sok tölteléket raksz bele, így is kifolyhat, de nagyobb az esélyünk „szárazon” megúszni.
Ha nem fogyna el a palacsinta néhány óra alatt, folpackkal lefedve hűtőben tárolható, de másnapra azért kiszárad kicsit.
Minden, ami palacsinta – katt ide!
Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.